Leif GW Persson till TV4 – gör ny serie

Polisprofessorn om SVT: Kanske ger mig sparken

1 av 3
NÖJE

Leif GW Persson lämnar SVT för TV4 i vår.

Det avslöjar han i kvällens avsnitt av ”Hellenius hörna”.

– Det är gamla mord­utredningar som jag har svårt att släppa, säger han i programmet.

SVT:s flaggskepp inom kriminaljournalistik, ”Veckans brott”, hör till kanalens mest sedda med över miljonen tittare varje vecka.

I kväll är polisprofessorn Leif GW Persson, 71, gäst hos David Hellenius, 42, i TV4. Där avslöjar han att han i vår hoppar över till konkurrentkanalen.

Då börjar kanalen sända ”GW:s mord” där han går på djupet med olösta kriminalfall.

– Det är gamla mord­utredningar som jag har svårt att släppa, det sitter som en spik i huvudet på mig, säger Leif GW Persson i programmet.

Alla fall har han valt själv - förhoppningsvis kommer han också kunna lösa några.

– Ibland är jag ganska säker på att jag har löst det i någon sannings mening, men det är ointressant för det ska ju till en domstol som delar den uppfattningen.

Själv tar han ner förväntningarna på programmet - men medger att det kommer att bli trevligt.

– Det blir som vanligt när jag är i tv. Jag knallar runt där på massa gamla brottsplatser och sparkar. Det är lite blandade iakttagelser om högt och lågt.

Kommer du att sluta på SVT? frågar David Hellenius i programmet.

– Inte vad jag vet. Men de kanske ger mig sparken, säger Leif GW Persson.

”Vi lägger inte av”

Parhästen och rutinerade programledaren Camilla Kvartoft, 48, är glad för sin kollegas skull. Enligt henne blir det också något helt annat än ”Veckans brott”.

– Det är väl jättekul för tittarna att de får se mer av Leif. Jag förstår att TV4 är jätteglad över det, säger hon till Nöjesbladet.

Samtidigt tar hon kanalbytet med ro.

– Vi kommer att fortsätta sända ”Veckans brott”. Vi ska inte lägga av. Jag hoppas att vi fortsätter i många säsonger till.

Du hade inte velat följa med GW?

– Jag är ju anställd på SVT och jobbar både med ”Veckans brott” och ”Agenda” så jag har fullt med det där.

Enligt SVT:s presschef Catarina Wilson är kriminalprofessorns program godkänt av ledningen:

– Vi känner till att Leif GW Persson ska göra ett program för TV4. Det kommer inte att sändas sam­tidigt som ”Veckans brott”, så det är okej för Sveriges Television, säger hon.

”Vi är stolta”

TV4 har tidigare gjort försök att ta upp konkurrensen med ”Veckans brott”. Förra året lanserade kanalen ”Svenska fall för FBI”. Nu löper de linan ut och värvar i stället Leif GW Persson.

– Vi är mycket stolta och glada över att Sveriges tyngste expert inom kriminologi kommer till TV4 och gör en serie om de mordfall som han själv är mest fascinerad av. GW är en mästare på att berätta en historia så jag vågar utlova en spännande och fängslande programserie till våren, säger Fredrik Arefalk, kanalchef för TV4-Gruppen.

Nöjesbladet har sökt Leif GW Persson för en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM