Suzanne Sjögren: ”De missade min dotters cancer”

Nu anmäler TV4-profilen händelsen till IVO

1 av 3 | Foto: IBL
Suzanne Sjögren.
NÖJE

Suzanne Sjögren anmäler nu läkaren som missade dotterns cancer.

Men journalen från händelsen är plötsligt försvunnen.

– De hävdar att Izabella inte ens varit där på ett besök, säger Suzanne Sjögren.

För sex år sedan drabbades Suzanne Sjögrens, 42, och dåvarande maken Anders Jensens, 39, dotter av leukemi. Ändå skickades de hem av läkaren utan att något blodprov var taget.

– De missade min dotters cancer, men jag har inte haft ork att ta tag i det tidigare, säger Suzanne Sjögren.

Det var i maj 2010 som Suzanne Sjögren upptäckte blåmärken och röda prickar på dottern Izabella som då bara var två år. Efter att ha googlat symptomen var hon övertygad. Dottern hade fått cancer. Men när de kom till närakuten i Huddinge avfärdade läkaren Suzannes oro. Nu anmäler hon händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

– Jag vill ingenting mer med anmälan än att de ska få upp ögonen för det och att försäkra mig om att inga andra föräldrar går från Huddinge Närsjukhus och någon har missat att deras barn har cancer, säger hon.

”Journalerna som bortblåsta”

När IVO får in en anmälan begär de ut journalerna för patienten anmälan gäller enligt Stefan Kallström Jansson, chefsläkare för Stockholms läns sjukvårdsområde. Men problemet är att när Suzanne Sjögren försökte begära ut Izabellas journal så var den spårlöst borta. Och då kan det bli svårt att utreda händelsen.

– De hävdar att Izabella inte ens varit där på ett besök utan journalerna är som bortblåsta. Så jag håller på och gräver i det här just nu för utan journaler kan jag inte komma vidare med min anmälan, säger hon.

För Suzanne är det viktigt att få läsa journalanteckningarna från läkaren som avvisade dem, mest för att få ett avslut på dotterns sjukdom.

– Jag är lite för mycket journalist för att tro att det här är en slump så jag tänker gå till botten med det här. Jag vill läsa vad han har skrivit och jag vill göra en anmälan bara för att se till att han inte missar det fler gånger, säger hon.

”Som vilken 8-åring som helst”

I dag mår Izabella bra och det har gått tre år sedan hon avslutade sina behandlingar.

– Man blir ju friskförklarad först efter fem år men ju längre ifrån slutdatumet man kommer desto säkrare är man. Så hon mår jättebra, hon är precis som vilken 8-åring som helst, säger Suzanne Sjögren.

Stefan Kallberg Jansson kan inte kommentera specifika anmälningar men berättar att de tar alla klagomål på största allvar.

– Det är viktigt att man fångar upp det här och är det brister på något sätt när det gäller vården så kommer vi vidta åtgärder för att det här inte ska inträffa igen, säger Stefan Kallström Jansson.

Men när mamman försökte begära ut journalen så fanns den inte. Vad kan ha hänt då?

– Det vet inte jag, det måste utredas. Det låter märkligt om patienten har varit där och det inte finns någon journalanteckning. Men utan journaler så långt tillbaka i tiden så kommer det naturligtvis bli svårt att utreda.

ARTIKELN HANDLAR OM