De ska utse Sveriges bästa amatörkonstnär

”Det händer saker med deltagarna under resan”, säger Anne Lundberg

1 av 3
NÖJE

Nu ska Sveriges bästa amatörkonstnär utses.

Anne Lundberg, 50, leder SVT:s ”Konstnärsdrömmen”, med Ernst Billgren, 58, som domare.

– Det här var kanske femte eller sjätte gången jag blev tillfrågad att göra ”Idol” fast med konst. Här har man hittat ett koncept som fungerar, säger Ernst Billgren.

”Konstnärsdrömmen” – start i SVT 1 under onsdagskvällen – bygger på BBC-konceptet ”The big painting challenge”.

– Vinnaren säljer för miljonbelopp och ställer ut på Tate Gallery i London, säger Ernst Billgren.

– En andra säsong har spelats in. SVT köpte konceptet ganska direkt. Det är nydanande. Inga deltagare som snackar skit om varandra, utan ett vänligt, hjärtligt och folkbildande program, säger Anne Lundberg.

Hon är väldigt konstintresserad. Går ofta på muséer och utställningar. Pappan till hennes barn är konstnär. Och hon har ju jobbat med ”Antikrundan” i många år och umgåtts mycket med programmets konstexperter.

– Jag gillar inte tävlingsprogram, ser aldrig mästerkockar och sådant. Där kan ju inte tittarna avgöra hur maten smakar. Här kan de själva se vad de tycker är bra eller dåligt med bilderna. Sedan har Ernst facit. Och hans medverkan, det blir ju en kvalitetsstämpel, säger hon..

Sveriges kändaste konstnär

Ernst Billgren behöver knappast någon presentation.

– Jag blev väl utsedd till Sveriges kändaste konstnär någon gång, säger han och skrattar.

Vi träffas i hans ateljé vid Slussen i Stockholm. En gång målade Anders Zorn (1860-1920) sina tavlor där. Och Evert Taube (1890-1976) satt och skrev sina sånger där. Ernst visar exakt vid vilket fönster han brukade sitta.

Båda är överens om att det behövs fler tv-program om konst.

Ernst har personligen inget emot smala och långsamma program, men förstår problematiken med att locka tittare.

– Man måste ha en paketering som gör det spännande. Det funkar inte med folk i snurrfåtöljer i polotröjor som sitter och muttrar, säger han.

Tusentals sökande

Hundratusentals svenskar går varje vecka på allt från olja- till akvarellkurser. Ungefär 3 000 av dem sökte till programmet. Där de från början tio deltagarna på tid ska göra allt från självporträtt till stilleben och kändisporträtt. Där en försvinner ur varje program, tills fyra återstår i finalen. Och där de stundtals får rätt tuff kritik av Ernst Billgren och konstkritikern Måsten Castenfors.

– Det händer mycket med deltagarna under den här resan, de börjar titta på det de gör med andra ögon, säger Anne.

FAKTA

”Konstnärsdrömmen” börjar i SVT 1 onsdag 16 november 21.00.

Sex avsnitt. Tio deltagande amatörkonstnärer ska bli fyra i finalen i det sista programmet. Programledare: Anne Lundberg. Domare: Konstnären Ernst Billgren och konstkritikern Mårten Castenfors. Gästdomare i programmen är Makode Linde, Charlotte Gyllenhammar, Meta Isæus-Berlin, Martha Ossowska Persson, Alexander Klingspor och Sara Vide-Ericson.

ARTIKELN HANDLAR OM