Artisternas drömlön: 800 000 för sex veckors jobb

1 av 2 | Foto: ANNA TÄRNHUVUD
Årets ”Stjärnklart” spelas i nio svenska städer mellan 24 november och 17 december.
NÖJE

Lönen för extrajobbet: 800 000 kronor, enligt källor.

Här är supershowen som Sveriges artistelit ber om att få vara med i.

– Vi fick ett sms för en kvart sen, en av Sveriges största artister som gärna föreslog sig själv för nästa år, säger ”Stjärnklart”-producenten Patrik Krall.

Jill Johnson är med för tredje året, Henrik Schyffert för andra. Tillsammans med Molly Sandén, Ola Salo och Martin Stenmarck utgör de ensemblen för 30-årsjubilerande supershowen ”Stjärnklart” som för första gången visas för allmänheten.

– Jag har hört så gott om ”Stjärnklart”, det har alltid snackats om att det är så hög kvalitet, det är exklusivt, säger Molly Sandén.

Inte hamna i ett fack

Jill Johnson gillar möjligheten att göra andra typer av nummer än hon oftast förknippas med.

– Jag gillar att se mig själv som ett instrument, och inte hamna bara i countryfacket utan att jag kan kliva ur och göra andra saker, säger hon.

Producenterna Anders Berglund och Patrik Krall bekräftar att många artister ber om att få återvända.

– Vi fick ett sms för en kvart sen, en av Sveriges största artister som gärna föreslog sig själv för nästa år, det hände här och nu, säger Patrik Krall när Nöjesbladet besöker supershowens repetition.

– Många artister i dag måste stå på Finlandskryssningar i dag bara för att få hem pengarna. Eller åka på festivaler och det är singback och du ska stå där med teknik som fladdrar och du har inget riktigt band med dig. Att då får möjligheten att jobba i den här miljön, med en full orkester, den bästa kapellmästaren, regissören, de bästa teknikerna. Att få den lyxen är inte självskriven för alla, säger han.

”40 000 till 50 000 per föreställning”

Det brukar beskrivas som höstens mest eftertraktade extraknäck bland den svenska artisteliten. Men inte bara för den proffsiga uppsättningen. Ersättningen är också hög. Enligt personer med lång erfarenhet av den svenska artistbranschen kan ”Stjärnklarts” huvudpersoner räkna hem mellan 640 000 och 800 000 kronor för årets uppsättning. Då ingår omkring 10 dagars repetitioner och därefter en månads turné med sammanlagt 16 föreställningar.

– De får mellan 40 000 och 50 000 per föreställning. Det kan givetvis gå upp eller ner lite, men där brukar det ligga, säger en branschkälla med god insyn.

Men pengar är inget populärt samtalsämne. När Nöjesbladet frågar artisterna om de får bra betalt för showturnén svarar de undvikande.

– Det får vi hoppas, säger Molly Sandén.

– Det hoppas jag också, säger Martin Stenmarck.

Det brukar beskrivas som höstens bästa extraknäck både pengamässigt och för att det är en rolig och proffsig uppsättning?

– Ja, det är en kombo av allting, säger Molly Sandén.