Edward Bloms jullåt är en riktigt godbit

Matkännaren: ”Jag är uppenbart långt ifrån en popstjärna”

1 av 3
NÖJE

Edward Blom + jullåt = sant!

Nu har svenska matkännaren släppt singeln "Nu lagar vi julen".

– Jag har alltid tyckt om att sjunga snapsvisor men jag är uppenbart långt ifrån en popstjärna, säger han.

”Det är hög tid att lyfta fram det klassiska, det inlagda, feta, glaserade – och fantastiska".

Så låter det när Edward Blom, 45, tar ton i nya julsingeln "Nu lagar vi julen". Genom att svetsa ihop matkännaren och tv-personlighetens debattartiklar om svenska julbord fick Blom nosa på hur det är att vara artist för en dag.

– Det känns jätteroligt, lite knäppt sådär. Det är inget jag hade trott att jag skulle få göra, jag är ingen sångare. Jag har alltid tyckt om att sjunga snapsvisor och så, men jag är uppenbart långt från en popstjärna, säger han och skrattar.

– Men vi har skickliga ljudtekniker för det.

”Fruktar ärtskott”

Låten handlar om vad man får och inte får ha på ett julbord, att saker som halloumi och pannacotta inkräktar på de svenska traditionerna.

Vad ska man ha på ett julbord?

– Det viktiga är att ett julbord inte har en, två eller tre rätter, det är just mångfalden man ska gå efter. Traditionen från bondetiden är att man ska ladda upp med allt som bara går, både de finaste bitarna men också det enklaste man hade. Högar med bröd och smör, till exempel. Man ska känna den enorma mängden, att man kan äta hur mycket som helst. Det är den traditionen jag tycker man ska ha.

Vad vill du inte se på ett julbord?

– Allting som inte tillhör traditionen är förbjudet. Jag nämner några i låten, i år är det speciellt synden ärtskott. De hemska, små gröna ärtskotten. De är överallt. På tjeckiska krogar och på frukostbufféer. De är en förbannelse. Så ärtskotten är de jag fruktar allra mest, säger Edward Blom.

ARTIKELN HANDLAR OM