Steven Seagal får ryskt pass: Hedrad

Filmstjärnan gör som Gerard Depardieu – har fått ryskt medborgarskap

1 av 3
NÖJE

Den amerikanska Hollywoodstjärnan Steven Seagal har nu följt sin franske kollega Gerard Depardieus exempel och antagit ett ryskt medborgarskap.

– Jag vill gratulera och uttrycka min förhoppning om att det här ska vara ytterligare ett, om än litet, steg mot gradvis normalisering av relationen mellan våra länder, säger Rysslands president Vladimir Putin.

Under en ceremoni i Moskva så mottog den amerikanska skådespelaren och kampsportikonen Steven Seagal sitt ryska pass av president Vladimir Putin.

– Jag vill gratulera och uttrycka min förhoppning om att det här ska vara ytterligare ett, om än litet, steg mot gradvis normalisering av relationen mellan våra länder, sade Putin enligt Reuters.

Beundrar kampsport

Den ryske presidenten är en stor beundrare av kampsport och har sedan tidigare blivit tilldelad svart bälte i både judo och karate. Seagal själv valde att inte kommentera medborgarskapet men rapporteras ha sagt sig vara hedrad. I en rysk tv-sänd intervju från 2013 så ska stjärnan ha kallat Putin ”En av de största, om inte den största världsledaren i modern tid”. Skådespelaren har tidigare besökt Ryssland flera gånger och vid sina besök i landet har Seagal och Putin ofta närvarat vid flera olika kampsportstävlingar.

Tränade filmstjärnor

Steven Seagal är inte den enda stjärnan som på senare år har fått rysk medborgarskap, bland annat har den franska skådespelaren Gerard Depardeu och den amerikanska boxaren Roy Jones JR tidigare blivit medborgare i landet.

Hollywoodstjärnan inledde sin karriär som aikido-instruktör i Japan innan han flyttade till Los Angeles under 70-talet. Där tränade han filmstjärnor i kampsport innan han själv gav sig in på skådespelarbanan.