Mia Skäringer: ”Jag är inte typiskt kvinnlig”

Skådespelaren hyllas för sitt Facebookinlägg

1 av 3 | Foto: SVT
Mia Skäringer har huvudrollen i ”Ängelby”.
NÖJE

Mia Skäringer, 40, har fått nog av de höga kraven på kvinnor.

Skådespelerskan hyllas i sociala medier för ett Facebookinlägg om den ojämställda filmbranschen.

”Många är de karlar som fått bete sig men blivit hyllade som genier”, skriver hon.

Mia Skäringer hyllas återigen för ett inlägg i sociala medier.

Skådespelerskan, som är sjukskriven för utmattning, har tidigare skrivit om sin utbrändhet och de höga kraven som nästan knäckte henne. Nu tar hon upp ämnet på nytt.

I ett Facebookinlägg beskriver Mia Skäringer hur hon länge försökte vara en perfekt kvinna och mamma - men misslyckades.

”Jag har aldrig varit en huslig kvinna. Jag är inte typiskt kvinnlig. Visst är jag helt okej på matlagning men i övrigt ingen bullmamma. Och med tredje barnet ingen lekparksmorsa heller”, skriver hon.

”Som man kan man sluddra hur man vill”

I stället beskriver hon sig som en ”Pippi Långstrump”.

”På riktigt en bohem. Bortom mama bohem chich reportage. Dvs tillrättalagd rörighet. Stylat kaos. När svärfar behöver en burk och frågar vart jag har mitt burkskåp, vilket är en relativt vanlig fråga att ställa till en kvinna i hennes kök, svarar jag: Jag har inget specifikt burkskåp. Du får leta. Det finns burkar lite överallt. Det här är allas kök”, skriver hon.

Mia Skäringer menar att män får ett annat bemötande än kvinnor när de inte mår bra.

”Som man kan man sluddra hur man vill, sitta med kaggen i vädret och en cigg i mungipan. Har man dessutom, som man, någon kändare psykisk åkomma är allt förlåtet. Männens ångest är vacker. Han är en konstnärssjäl ju. Hans ångest är sexig”.

”Tänk en kvinnlig motsvarighet till Woody Allen”

En kvinna skulle i stället få kritik, skriver hon.

”En kvinnlig motsvarande oftast är Dålig mamma. Hysterisk. Labil. Psykiskt sjuk. Sorglig. Häxa. Äcklig. Vidrig. Många är de karlar som fått bete sig men blivit hyllade som genier. Tänk en kvinnlig motsvarighet till Woody Allen, som gifte sig med sin dotter…hon skulle bli stenad på väg till konsum och ingen skulle ta i hennes filmer med tång”.

Inlägget har delats nästan 1500 gånger.