Svenska Akademiens besked om Bob Dylan

NÖJE

För att få prispengarna för Nobelpriset i litteratur måste Bob Dylan hålla en Nobelföreläsning - senast den 10 juni. Nu har Akademien äntligen ett besked att ge.

— Ingen Nobelföreläsning kommer att hållas i samband med detta besök. Dock har Akademien fått beskedet att en inspelad sådan av något slag är att vänta, skriver Sara Danius på Akademiebloggen.

– Ingen Nobelföreläsning kommer att levereras eller hållas denna kommande helg, skriver den ständiga sekreteraren Sara Danius i ett mail till Nöjesbladet.
Men nu har hon mer information att ge. På Akademiebloggen skriver hon under dagen i ett inlägg döpt ”Goda nyheter om Dylan”, att de har fått ny information inför helgen.
”Ingen Nobelföreläsning kommer att hållas i samband med detta besök. Dock har Akademien fått beskedet att en inspelad sådan av något slag är att vänta.”, skriver hon.
Akademien och Bob Dylan ska under helgen träffas, i ett möte som hon beskriver som litet och intimt, och de kommer då lämna över Nobeldiplom och Nobelmedalj till honom. Inga medier är välkomna och endast Akademiens ledamöter och pristagaren närvarar. Det ska ha varit på Bob Dylans egen begäran.

”Ingen telefonkontakt”

Under en av konsertens två datum kommer Akademien att befinna sig på plats för att se honom uppträda, berättar Sara Danius i inlägget.
I måndags skrev Sara Danius på Akademiebloggen att de inte har haft någon telefonkontakt alls med Bob Dylan de senaste månaderna.
”Dylan är inte desto mindre medveten om att en Nobelföreläsning måste hållas senast den 10 juni, om en utbetalning av prisbeloppet skall bli aktuell. Så heter det i Nobelstiftelsens stadgar. Vad han sedan beslutar sig för att göra är hans ensak.”, skrev Sara Danius då.

Beslut fattades långt innan

Hon avslutade inlägget med att förtydliga Svenska Akademiens ståndpunkt.
”För Svenska Akademiens del står det i alla händelser klart att 2016 års Nobelpristagare i litteratur är Bob Dylan och ingen annan.”, skrev Sara Danius på bloggen.
Helgens konserter var bestämda långt innan Bob Dylan hade utsetts till 2016 års Nobelpristagare i litteratur. Den 1/4 och 2/4 spelar han på Waterfront i Stockholm.

Agnes Aronsson