Ny Garbo-film ska spräcka myten

Publicerad:
Uppdaterad:

FILM

”Game of thrones”-stjärnan ska spela den svenska legendaren

1 av 6
Greta Garbos liv blir film.

CANNES. Carice van Houten ska spela Greta Garbo i en kommande storfilm som ska ändra bilden av den mystiska kvinnan som drog sig undan världen.

– Det är ett sådant missförstånd, säger producenten Helena Danielsson på Hepp Film om myten om Garbo.

"I want to be alone". En klassisk Greta Garbo-filmreplik som förknippas också med hennes privata personlighet, som efter att hon hoppade av sin Hollywood-karriär vid 36 års ålder fått ett närmast mytiskt skimmer. Holländska skådespelerskan Carice van Houten och filmproducenten Helena Danielsson ("Svinalängorna") vill göra upp med den mystiska och underliga Garbo i sin kommande film om den svenska stjärnan.

– Det har skapats en sådan konstig och felaktig bild av henne. Hon var en glad och viljestark kvinna som njöt av livet och hade stark integritet. Det är klart att det hände en massa grejer när hon lämnade Hollywood. Vi gör mycket research nu och vi ska knäcka koden, säger Helena Danielsson.

"Game of thrones"-stjärna

Hon och Carice van Houten, som är aktuell som prästinnan Melisandre i "Game of thrones" och precis har avslutat inspelningen av Wikileaks-filmen "The fifth estate", träffades när Helena Danielsson tilldelades Prix Eurimage på Malta i höstas. De klickade och upptäckte att de delade en gemensam passionerad filosofi om hur man ska arbeta med film. Och det visade sig att Carice van Houten hade en idé om samarbete.

– Hon känner likheter med Garbo och hade burit på det här projektet i flera år. Det är så roligt att en skådespelerska som gör Hollywoodfilmer kommer till mig med ett projekt som hon brinner så mycket för, säger Helena Danielsson.

Engelskspråkigt europeiskt projekt

Filmen blir engelskspråkig och manuset skrivs nu av Los Angeles-baserade svenska manusförfattaren Soni Jörgensen. Arbetet med finansiering pågår.

– Mitt mål är att ha ungefär samma storlek och upplägg som "Tinker tailor soldier spy", som hade europeisk finansiering. Då får man en helt annan integritet i storytellingen än om det blir ett amerikanskt projekt, och regissören får sista ordet, säger Helena Danielsson.

Vem som få det uppdraget är inte klart ännu men Helena Danielsson räknar med att presentera ett namn efter sommaren och att det mesta ska vara redo att presenteras lagom till Cannes nästa år.

"Det känns superhett"

På plats på festivalen i år har hon träffat säljagenter, som visat stort intresse.

– De var chockade, helt tagna på sängen, just över kombinationen med Carice och mig, det var jättekul och de säger att det här projektet är superhett.

Miranda Sigander/TT Spektra

Publicerad: