Nu satsar succéduon Filip & Fredrik på långfilm

Av: Jonna Säll

Publicerad:
Uppdaterad:

Filip och Fredrik spelar in film i Borlänge

1 av 3

De har aldrig stått på skridskor, men satsar på bandy-VM.

Nu följer Filip Hammar och Fredrik Wikingsson ett 20-tal somaliers resa i ny långfilm.

– Visst, det är bananas, säger Fredrik Wikingsson.

Nu tar programledarduon Filip Hammar och Fredrik Wikingsson ett steg till i karriären.

Med hjälp av succéproducenten Karin af Klintberg som bland annat ligger bakom ”Historieätarna”, ”Landet brunsås” och ”Värsta språket” ska de satsa på långfilm.

– Det är förmodligen det projekt vi känt mest för någonsin, även om vi inte riktigt vet vad det blir av det hela ännu. Men det finns så jävla mycket bra att berätta här, säger Fredrik Wikingsson.

Vill få in komik i ett tungt ämne

I filmen, som de själva beskriver som en realityfilm eller dokumentär, följs ett somaliskt bandylag i Borlänge som satsar på att ta sig till VM i Sibirien.

– Det utspelar sig i ett brukssamhälle som har gått på tuffa smällar – ”Peace & Loves” konkurs och Sverigedemokraterna har tio procent av rösterna. Så kommer någon dåre på att dra i gång det här projektet, säger Fredrik Wikingsson.

Bakom integrationsprojektet står Borlängebon Patrik Andersson och ett gäng privata aktörer som arbetar på ideell basis.

– Det som jag gillar med det här är att det är ett sätt att synliggöra en stor grupp ansiktslösa människor som finns i hela Sverige. Människor som för många bara är statistik. Det finns olika sätt att mänskliggöra dem på, det här är ett sätt.

Är det ert största projekt hittills?

– Inte vet jag. Det är inget självändamål. Här finns en 90 minuters berättelse som vi vill berätta med samma energi som annat vi tidigare har gjort.

Till hjälp under sin VM-satsning har laget bandylegenden Per Fosshaug som blivit utsedd till förbundskapten. Och gänget verkar behöva all hjälp de kan få – för bara någon dag sedan stod de på is för första gången.

Premiär i både Borlänge och Mogadishu

– Jag har en vision att det blir en symbolisk start i en skildring av det nya Sverige, att den ska gå upp på hundratals biografer på nationaldagen 2014, både i Borlänge och Mogadishu, säger Fredrik Wikingsson och fortsätter

– Det vore tämligen enkelt att göra en film som känns tillrättalagd och duktigt ordentlig. Vi vill göra något överraskande, det ska bli bananas också.

Patrik Andersson från Borlänge är initiativtagare till projektet.

– Jag har ett ädelt och bra motiv till varför jag gör det här. Att dessutom få hjälp av Filip och Fredrik i det här känns skitkul, säger han

Publicerad: