Underhållande thriller som är lätt bortglömd

Foto: Image.net
Hyfsad kemi Cruise fungerar bra ihop med Rosamund Pike men tänder till ännu mer i scenerna med Robert Duvall.

avJan-Olov Andersson

FILM

THRILLER När Tom Cruise på sin pr-turné i december besökte Stockholm under några dagar, stod han och fyrade av sitt bländvita leende och skrev autografer åt och fotograferade sig tålmodigt med fans i ett par timmar (!) innan galapremiärens filmvisning tog fart.

Känns lite som att detta är en film som världsstjärnan verkligen måste göra ordentligt med reklam för.

Han kämpar nämligen lite i uppförsbacke. Förlagan till filmen är ”Prickskytten”, en av (hittills) 16 succéböcker av Lee Child. De handlar om en cynisk före detta militärpolis och fåordig ensamvarg som reser runt i USA och tar lagen i egna händer, lite som Clint Eastwood brukade göra i sina västernfilmer. Problemet för böckernas läsare – och de är många, fler än man tror även i Sverige – är att Jack Reacher är en storvuxen man. Så som han beskrivs ser man snarare kraftkarlen Magnus Samuelsson framför sig, än den kortvuxne Tom Cruise, som det ju ofta skämtas om att han är kortare än alla flickvänner han har haft.

Ett litet trovärdighetsproblem för stjärnan, alltså, som verkar vilja göra detta till en ny så kallad ”franchise”, en filmserie att kanske driva parallellt med ”Mission: Impossible”-filmerna.

För mig – som inte har läst böckerna och tänker bort hur Jack Reacher ser ut där – fungerar dock Cruise utmärkt.

Han är en uttrycksfull skådespelare, bättre än sitt rykte, och har spelat tuffing förr. Här blir Reacher indragen i ett fall med en prickskytt, ryska maffian och skumma affärer med polis- och annan korruption. Grym inledning och häftiga biljakts- och actionscener. Hyfsad kemi med kvinnliga motspelerskan Rosamund Pike och hundraprocentig kemi med Robert Duvall, som dyker upp i en färgstark och rolig biroll. En sådan har även Werner Herzog, till vardags mer känd som excentrisk filmregissör.

Den smått halsbrytande mixen av extremt våld och cynisk humor påminner lite om böckerna av en av mina favoritförfattare, Carl Hiaasen.

Filmen ”Jack Reacher” är klart underhållande för stunden, sedan rätt lätt bortglömd. Men den har fått mig sugen både på att läsa Lee Childs böcker och att se fler Jack Reacher-filmer.

1 av 3

BONUS

SE OCKSÅ: ”Argo”. Ben Afflecks rafflande thriller har verklighetsbakgrund, trots sin knäppa intrig.

VISSTE DU ATT… Lee Child är en pseudonym för Jim Grant? Den 58-årige författaren är född i Coventry i England, men bosatt i USA sedan många år tillbaka.

JUST NU… filmar Tom Cruise i thrillern ”All you need is kill”, mot bland annat svenska ”Snabba cash”-skådespelaren Dragomir Mrsic.

ARTIKELN HANDLAR OM