Guldbaggen 2018

Nominerade till Guldbaggegalan 2018

Direkt från Filminstitutets presskonferens

Av: 

Andreas Hansson

Stina Dahlgren

FILM

Filmen om rivaliteten mellan Björn Borg och John McEnroe har chans på flest Guldbaggar på årets gala.
"Borg" är nominerad i hela tio kategorier.
Därefter följer "The Nile Hilton incident" med åtta nomineringar. "The square" kan få sex baggar.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

"Borg" har gått hem bäst hos Guldbaggejuryn. När nomineringarna avslöjades på Elite Hotel Carolina Tower i Stockholm under torsdagen stod det klart att "Borg" har nominerats i tio kategorier. Tennisdramat har bland annat chans att bli årets film men också prisas för årets regi, årets manliga huvudroll och årets manliga biroll.

– Det är jättekul för alla som har slitit så hårt för den här filmen att bli uppmärksammade på det här sättet, säger en av filmens producenter Fredrik Wikström Nicastro.

Säker på vinst

Men det är jämnt i nomineringstoppen. "The Nile Hilton incident" har åtta nomineringar. Skådespelaren Fares Fares är nominerad i kategorin ”bästa manliga huvudroll” och regissören Tarik Saleh tror på en säker vinst.

– Han är en av världens bästa skådespelare just nu och han gör sitt livs roll. Det skulle vara jättekonstigt om han inte vann även om konkurrensen är hård, säger han.

Vill få bort rasismen mot samer

Amanda Kernells långfilmsdebut "Sameblod" kan vinna sju Guldbaggar. Dramat om huvudpersonen Elle Marja utsätts för rasbiologiska undersökningar kan vinna pris för bästa film, bästa regi och bästa manus. Skådespelarna i filmen, syskonen Lene Cecilia och Mia Erika Sparrok kan prisas för bästa kvinnliga huvudroll respektive bästa kvinnliga biroll.

– Det blev extra glädje när Mia också blev nominerad, säger storasyster Lene Cecilia.

Hon hoppas att filmen ska öka folks förståelse för samer.

– Det är lätt att samisk kultur blir romantiserad och gulligt. Det är därför jag tycker om den här filmen, för den är sann och rå. Det är vi som får dela vår historia som har blivit så nedtystad. Man hoppas ju att rasismen mot samer ska försvinna säger hon.

Petra Mede leder galan

Ruben Östlunds internationellt hyllade film "The square" har chans på sex baggar på hemmaplan. "The square" går upp mot de tidigare nämnda i kategorin bästa film.

I huvudrollskategorierna återfinns bland andra Evin Ahmad för "Dröm vidare", Mia Skäringer för "Solsidan", Sverrir Gudnason för "Borg" och Fares Fares för "The Nile Hilton incident". Även den internationella stjärnan Shia LaBeouf har nominerats till det svenska filmpriset för bästa manliga biroll i "Borg".

Guldbaggegalan sänds den 22 januari från Cirkus i Stockholm. Leder galan gör Petra Mede.

ANNONS

Fynda produkter från IDUN Minerals! Just nu 20% rabatt på populär makeup, hudvård och hårvård.

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Film

/

Guldbaggen 2018

LÄS VIDARE

Stor guide: Här kan du streama Oscarsfilmerna

ÄMNEN I ARTIKELN

Guldbaggen 2018

Guldbaggegalan

Fares Fares

Petra Mede

Evin Ahmad

Shia LaBeouf

Mia Skäringer Lázár