Filmrecensioner

Dystert om kriminell misär

avJens Peterson

Foto: Foto: Lucky dogs
Unga fattiga i södra Italien.

A ciambra

Regi Jonas Carpignano, med Pio Amato, Koudous Seihon, Iolanda Amato, Rocco Amato.

DRAMA Deprimerande om en kriminell familj romer i italienska Kalabrien. 14-årige Pio röker ständigt, liksom hans yngre syskon och släktingar. Pio vill begå brott så fort som möjligt. När hans pappa grips för att familjen tjuvkopplat el och storebror åker in för bilstölder och inbrott ser Pio sin chans. Han stjäl resväskor och försöker sälja det stulna. Hans släkt bossas av italienska kriminella.
Romerna pratar nedlåtande om flyktingarna från Afrika som bor i närheten. ”A ciambra” är en fortsättningen på regissörens ”Mediterranea”, som i sin tur följde på kortfilmen ”A ciambra” med samma huvudperson. Pio är god vän med Ayiva (Koudous Seihon) från de filmerna, och blir här ett viktigt stöd för pojken. Ayiva är rädd att utvisas till Burkina Faso.
Pios släkt kräver lojalitet.

Pios riktiga familj är hans familj i filmen och har sina riktiga namn. Den känns dokumentär även om intrigen är påhittad, med hopplösheten som en dov underton. Pios morfar visas nu som gammal och i en del tillbakablickar som ung, Morfar pratar drömmande om när romerna reste ständigt med häst och vagn.
Men i den här berättelsen ser de ut att vara fast. Dyster rapport om en vandring i onda cirklar.

ARTIKELN HANDLAR OM