Hollywoodstjärnorna filmar i Trollhättan

Foto: Foto: AP, HBO
Kiefer Sutherland, Kirsten Dunst, Alexander Skarsgård och Charlotte Gainsbourg är några av de skådespelare som ska filma i Trollhättan i sommar.

avJan-Olov Andersson

FILM

Dags för Hollywood att invadera Trollhättan igen.

När Lars von Trier i sommar åter filmar i ”Trollywood”, återfinns Kirsten Dunst, Kiefer Sutherland, Charlotte Rampling och far och son Skarsgård – Stellan och Alexander – i rollistan.

Som vanligt är det mycket hemlighetsmakeri när den omstridde danske regissören ska göra film.

Det man vet är att ”Melancholia” är en science fiction-historia som förmodligen handlar om hur en främmande planet är nära att krocka med jorden.

Med tanke på den danske regissörens egensinne, lär dock slutresultatet knappast likna de två tidigare filmer som har gjorts om ämnet, ”Armageddon” och ”Deep impact”.

Nu avslöjar TT Spektra att von Trier har fått ihop en bra rollista:

Kirsten Dunst, som efter tre ”Spider-Man”-filmer nu alltså går vidare med något helt annat.

Hon gör huvudrollen i filmen.

”Avslöjas i Cannes”

von Triers affärspartner Peter Aalbæk Jensen har tidigare berättat att förhandlingar fördes med Penélope Cruz för den rollen, men det fungerade inte tidsmässigt för den spanska skådespelerskan.

Nu väljer han att ligga lågt.

– Jag kan varken bekräfta eller dementera. Förhandlingar förs. Rollistan ska avslöjas under filmfestivalen i Cannes, säger Aalbæk Jensen till TT Spektra.

Andra skådespelare som enligt TT Spektras källor är klara för filmen är stjärnan från thrillerserien ”24”, Kiefer Sutherland, Charlotte Rampling, Charlotte Gainsbourg, som vann pris i Cannes för huvudrollen i regissörens senaste film ”Antichrist”, Udo Kier och så två svenskar som numera mest filmar i Hollywood, Stellan och Alexander Skarsgård.

Inspelningen ska pågå i Trollhättan från juli till september. Det mesta pekar på att filmen får världspremiär på filmfestivalen i Cannes 2011, den danske regissören brukar göra så och brukar alltid vara välkommen där.

Kidman och Bacall

Detta blir fjärde gången som von Trier lockar utländska stjärnskådespelare till Trollhättan.

I ”Dancer in the dark” (2000), som senare vann Guldpalmen i Cannes, medverkade Björk, Catherine Deneuve, David Morse, Joel Grey och Jean-Marc Barr, förutom svenskarna Peter Stormare och Stellan Skarsgård.

I ”Dogville” (2003) stod Nicole Kidman, Lauren Bacall, Paul Bettany, Blair Brown, James Caan, Patricia Clarkson, Jeremy Davies, Ben Gazarra, Chloë Sevigny och Philip Baker Hall framför kamerorna, tillsammans med svenskarna Harriet Andersson och Stellan Skarsgård.

Och i den filmens uppföljare ”Manderlay” (2005) återfanns bland annat Bryce Dallas Howard, Isaac De Bankolé, Danny Glover, Willem Dafoe, lauren Bacall och Chloë Sevigny i rollistan.