Jan Guillou vill ha Clooney i huvudroll

Foto: Jan Guillou drömmer om George Clooney.
FILM

SKARA. Det finns lösa planer på att göra film av ytterligare två Jan Guillou-böcker om underrättelseofficeren Carl Hamilton.

Och författaren vet vem han vill ha i huvudrollen.

– En dröm vore George Clooney. Han tycker ju om att göra lite lagom politiskt kontroversiella filmer.

Under presskonferensen i samband med världspremiären på ”Arn – Riket vid vägens slut” passade författaren, om än i skämtsam ton, på att avfärda de tidigare Hamilton-filmerna som ”barnfilmer”.

Efteråt förtydligade han sig:

– Böckerna innehåller politiska resonemang och action. I filmerna har man skalat bort all politik och lagt till lite biljakter. Filmerna är lite grann gjorda enligt ett Hollywood-koncept där den tänkta publiken är outbildade svarta tonåringar från förorterna.

De gamla Hamilton-böcker som ännu inte har filmats tycker Guillou innehåller intriger som inte fungerar längre som film.

– Det kalla kriget är ju över.

Hemlighetsfull

Men 2006 års ”Madame Terror” (om Mellanöstern-konflikten) och ”Men inte om det gäller din dotter” (släpps nästa vecka, handlar bland annat om George W. Bushs krig mot terrorister) tror han skulle kunna bli bra filmer.

Förhandlingar förs, men Guillou vill inte säga med vem eller hur långt arbetet har kommit.

Och då historierna har internationella intriger, tycker författaren alltså att Clooney skulle passa i den roll som tidigare Stellan Skarsgård, Peter Haber, Stefan Sauk och Peter Stormare har spelat.

– Några svenska namn vill jag inte uttala mig om, skådespelare är ju så känsliga av sig.