Film

Ombytta roller ännu en gång

FILM

Freaky friday är en underhållande, men inte originell

Trodde att morsan inte kunde bli pinsammare, men jag hade fel

Foto: BUENA VISTA

Underhållande kroppsbytarkomedi. Den där sorten där vuxen blir tonåring och tonåring vuxen. Mor och dotter som inte alls förstår varandra lär sig hur det är att gå i en annans skor.

Det har gjorts många sådana här filmer, och just den här historien och titeln har filmats ett par gånger tidigare. Men årets version stormar fram med gott humör och en Jamie Lee Curtis som får spänna nya skådespelarmuskler.

Hon spelar psykiatern på väg att gifta om sig med nallebjörnssnälle Ryan ( Mark Harmon). Detta ogillar tonårsdottern, som också har problem med en elak lärare, dumma tjejer i skolan och en stökig lillebror. Hennes enda lycka är att spela i rockband, men nu krockar bandets viktiga spelning med mammans kvällen-före-bröllopet-middag.

Moderns problem består bland annat av en mycket hjälpbehövande patient.

De grälar. En äldre kinesisk kvinna som iakttar dem låter mor och dotter drabbas av en förbannelse som gör att de byter själ. När dottern vaknar upp bor hon i mammans kropp och tvärtom. Ett dygn av komiska krockar och Viktiga upptäckter väntar.

Ingen som någonsin sett en film behöver ha ångest inför upplösningen på den här pedagogiska komedin. Sånt här kan Hollywood göra i sömnen. Rada upp ett antal problem, skaka om och rada upp lösningarna.

Men det är trivsamt gjort och skådespelarna gör en trovärdig uppvisning av kroppsbytet. Jamie Lee Curtis är rolig som tonårsflicka fast i en medelålders kvinna.

Resultatet blir komiskt, även om idén bakom sådana här kroppsbyten lika gärna kunde ge upphov till ångestfyllda skräckfilmer.

Freaky friday

Jens Peterson

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Spanien–Polen i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Film