Gåtan Sylvia får ingen lösning

Publicerad:
Uppdaterad:

Gwyneth Paltrow är bra i huvudrollen som författarinnan Plath

Sylvia

Brittiskt-amerikanskt drama i regi av Christine Jeffs med bl a Gwyneth Paltrow, Daniel Craig, Jared Harris, Blythe Danner och Michael Gambon

Många frågor är fortfarande obesvarade.
Många frågor är fortfarande obesvarade.

Sylvia Plath blev berömd efter sitt självmord 1963, först med romanen "Glaskupan" och sedan med diktsamlingar som "Ariel".

I den här filmen möter vi amerikanskan när hon 24 år gammal studerar i Cambridge 1956 och träffar poeten Ted Hughes. En dans, en kyss, ett bett, passion. De gifter sig och han blir snabbt en respekterad diktare, medan hon fortsätter kämpa med sitt skrivande. De bor ett tag i USA, de får barn, de bor på landet utanför London.

Hon märker att han är otrogen.

Gwyneth Paltrow och Daniel Craig är bra i huvudrollerna, och "Sylvia" ger en trovärdig bild av det sena 1950-talet och tidiga 1960-talet. Det är Litteratur med stora bokstäver, det pratas mycket och engagerat om dikter och konstens betydelse.

Sylvia Plath hade tidigare försökt begå självmord och skrev ofta om döden. Filmen följer hennes förtvivlan över makens otrohet, men överlåter åt tittaren att fundera över varför hon tog livet av sig och lämnade barnen .

Dikterna är självutlämnade och grubblande, i filmen hörs en hel del lyrik i uppläsningar och som berättarröst. Men det som varit gåtfullt och obesvarat kring Sylvia Plaths liv och död fortsätter att vara det även efter den här filmen.

Jens Peterson

Publicerad: