Hundraåringen klev ut - i Berlin

avJens Peterson

FILM

Felix Herngren: Flera ser släktskap med Emil och Pippi

1 av 5
Felix Herngren och Robert Gustafsson på väg till galavisningen av ”Hundraåringen” på festivalen i Berlin. ”Allt är väldigt kul. Vi blev hämtade i limousin på flygplatsen med inbyggd massage i stolarna, sjukt häftigt, säger Felix Herngren.

Över 1,4 miljoner svenskar har sett succén på bio.

Nu lanserar Robert Gustafsson och Felix Herngren sin film för en internationell publik.

- Det är viktigt att vi visar att det lönar sig att satsa mycket pengar på en komedi, säger Felix Herngren.

”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” är vinterns stora svenska biotriumf. På fredagen var det galapremiär och röda mattan i den tyska huvudstaden.

- Allt är väldigt kul, säger Felix Herngren, 47. Vi blev hämtade i limousin på flygplatsen med inbyggd massage i stolarna. Det var sjukt häftigt. Jag har aldrigt varit på den här typen av festival.

De har gett intervjuer för tidningar och tv.

I tidningen Screen hyllas filmen och i recensionen står att skratten under pressvisningen gick genom taket.

”Fyllda med ångest”

- Det märks att journalisterna är oerhört entusiastiska och gillar filmen. Det är jättekul, säger Robert Gustafsson, 49. De är fyllda med ångest efter alla andra filmer under festivalen och nu får de skratta. De är genuint intresserade av våra höga ambitioner.

Vad är de nyfikna på?

- Vad är svensk humor, frågar de ofta. Det är svårast att svara på, säger Felix Herngren. Svensk crime är ju känt, och det kanske är mer enhetligt. Svensk humor far åt alla håll och kanter.

En jämförelse har överraskat.

- Det är flera som sagt att de ser ett släktskap med Astrid Lindgren, Emil och Pippi Långstrump, säger Felix Herngren. Jag kan inte se det.

Vill jobba ihop igen

- En italienare frågade varför vi svenskar är så bra på allting. Vad svarar man på det? säger Robert Gustafsson.

Det måste kännas härligt att 1,4 miljoner sett filmen i Sverige?

- Absolut. Nu vet man att filmen funkar och gick bra där vi hoppades, säger Felix Herngren. Nervositeten är borta.

När släppte den?

- Jag fick ett sms på annandag jul, dagen efter premiären. ”Vi har en jättehit på gång” stod det om de första publiksiffrorna, säger Felix Herngren.

Påverkar det vad ni gör framöver?

- Absolut. Om man har en kassasuccé i ryggen är finansiärer mer villiga att slänga pengar på en, säger Felix Herngren. Det känns viktigt att vi fick mycket pengar till en komedi. Innan vi gjorde ”Solsidan” var det lika svårt i tv. Ta lite peruker och en billig fotograf och bränn av det snabbt.

Vill ni två jobba ihop igen?

- Ja, det har varit enormt kul, säger Felix Herngren. Men film får dröja för mig. Det har slitit hårt det här året att vara borta så mycket från familjen

Robert, du sa i Aftonbladet vid nyår att du hoppades att få sitta med Felix och dricka öl i en skybar i Berlin efter en lyckad visning. Nu är du här.

- Ja, öl har det blivit. Men vi har inte hittat någon skybar. Än.