Få bästa kollen på filmvärlden med Aftonbladet

1 av 4 | Foto: Chris Pizzello / AP TT NYHETSBYRÅN
Cate Blanchett.

För tredje året i rad direktsände Aftonbladet TV nyligen världens största filmgala, Oscarsgalan.

Och det är i Aftonbladet ni får koll på allt inom filmvärlden. Intervjuer med heta stjärnor och regissörer, inspelningsreportage, krönikor och recensioner.

Och naturligtvis är vi på plats där det händer, närmast på världens största filmfestival i Cannes i maj.

Närvaro är viktigt.

I samband med årets Oscarsgala hade vi både för- och eftersnack från tv-studion i Stockholm. Bilder från röda mattan med alla kändisar. Ruben Östlund, nominerad för bästa utländska film, som ett par gånger rapporterade direkt via FaceTime från galan.

Och vi tänker fortsätta vara på plats.

Kring svenska filmpremiärer har vi förstås reportage, intervjuer, recensioner, krönikor och bilder från galapremiärerna.


Ocean's 8.

Men vi är också på plats i Cannes och Venedig.

Cannes-festivalen är störst i världen. Går in på sitt 71:a år. Själv är jag där för 34:e gången. Så jag har hyfsad koll på allting. Festivalen äger rum 8-19 maj. Vilka filmer som ska visas avslöjas inte förrän i mitten av april. Men räkna med att 100-årsjubileet av Ingmar Bergmans födelse kommer att firas. Förmodligen med någon av de svenska filmer om honom som är på gång. Festivalchefen Thierry Frémaux var hemlighetsfull när jag träffade honom i Paris i januari.

Man kan spekulera i vilka filmmakare som kan vara på gång för Cannes. Woody Allen, kanske, ännu mer omstridd efter #metoo-rörelsen. Michael Moore med sin film om Donald Trump. ”La la land”-regissören Damien Chazelle med ”First man”, med Ryan Gosling som Neil Armstrong, den första mannen på månen. Kanske blir det ”special events” kring Hollywood-filmer som ”Solo: A star wars story” och ”Ocean's 8”, den lite feministiska kuppfilmen med kvinnliga stjärnor som Sandra Bullock, Cate Blanchett, Anne Hathaway och Rihanna.

Det sistnämnda låter som något Cannes skulle behöva, efter att ha fått kritik under flera år för att vara en för ”gubbig” festival. Dessutom är ju Cate Blanchett redan på plats, som ordförande för tävlingsjuryn.


Venedig-festivalen – i år 28 augusti-8 september – har blivit vassare de senaste åren och haft världspremiär för många Oscars-vinnare, som ”Gravity”, ”Birdman” och årets ”The shape of water”, som också vann festivalens Guldlejon i fjol. Samma pris som Roy Andersson vann för fyra år sedan.

Här har också såväl Anna Odells ”Återträffen” som Amanda Kernells ”Sameblod” haft världspremiär.

Räkna med att Odells film med henne och Mikael Persbrandt som sig själva, lär vara ett hett byte för årets festival. Och vi är, förstås, på plats och rapporterar.

avJan-Olov Andersson