Filmrecensioner

Spretigt men charmigt sevärt om svensk småstad

Av: 

Jens Peterson

Tonåriga filmare skakar om Lafors.
Tonåriga filmare skakar om Lafors.

FILM

Betyg: 3 av 5 plus

Amatörer

Regi Gabriella Pichler, med Zahraa Aldoujaili, Yara Aliadotter, Fredrik Dahl.

DRAMA Lafors är en påhittad bruksort utmed Viskan i Västergötland, byggd kring läderfabrik och textilindustri. Nu hoppas kommunpolitikerna kunna få en tysk lågpriskedja att öppna sin stora butik där. Kanske en reklamfilm kan locka tyskarna?

Men till sådant finns ingen budget, så kommunbyråkraten Musse får idén att be några gymnasister göra Lafors-filmer med iPhone.

Resultatet blir inte vad makthavarna hoppats. En professionell reklamfilmare hyrs in med hjälp av sponsor. Men ett par gymnasietjejer blir arga och vill ändå göra sin egen film om Lafors. De far runt och spelar in människor och händelser. Provocerar.

Bit för bit visas komplikationer. Självbilden av Lafors, de negativa effekterna av en lågprisaffär, känslor hos människor som flyttat dit från andra länder. Den ena flickans mamma är orolig för sitt städjobb på kontoret, den andra flickans familj driver bygdens berömda konditori och uppmuntrar flickornas självständighet.
Musses mamma är dement och pratar nu enbart tamilska, ett språk hon aldrig lärde sina barn.

Berättelsen flyttar fokus gång på gång, och till sist ska flickorna visa sin film. Allt på en gång, oredigerat. ”Amatörer” har en mycket stark första halva , flera bra scener och energi, men blir ett spretigt porträtt som saknar skärpan i Pichlers ”Äta sova dö”.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa – låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Gabriel Byrne: Jag utsattes för sexövergrepp av en präst

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Film