Herngrens bolag bakom nya ”Bert”

Publicerad:

FILM

Siktar på att göra nya filmer: ”Jag älskar Anders och Sörens böcker”

1 av 5

Snart återvänder några älskade figurer till vita duken.

Felix Herngrens bolag FLX siktar in sig på att göra nya filmer om ”Bert”.

– Det känns superkul. Jag älskar Anders och Sörens böcker, säger Felix Herngren till Nöjesbladet.

Nya filmer om Anders Jacobssons och Sören Olssons rollfigur ”Bert” är under utveckling hos Felix Herngrens produktionsbolag FLX. Det kan Nöjesbladet avslöja.

– Bert-böckerna tycker jag är enormt roliga och speglar de tidiga tonåren på ett briljant sätt. Ser mycket fram emot att vi på FLX tar oss an detta, skriver Herngren i ett mejl.

Sören Olsson berättar att det jobbas vidare med både ”Sune” och ”Bert” på två olika produktionsbolag. Förhoppningen är att båda serierna ska få egna filmtrilogier.

I nuläget är ingen regissör kopplad till ”Bert”-projektet, förklarar Olsson.

– Vi måste få fram riktigt bra manus först och sedan får man se vilka skådisarna blir. Det jobbas fram roliga idéer nu, säger Olsson, som är inblandad i manusarbete.

Det är ännu oklart när det är aktuellt med inspelning.

De kommande ”Sune”-filmerna är i ett snarlikt läge. Förhoppningen är att det blir tre nya filmer även där, producerade av bolaget Unlimited stories.

– Framför allt tror jag att man genom ”Sune”-filmerna som vi gjorde har sett att det här med familjefilm är gångbart i Sverige. Innan vi gjorde filmerna frågade man sig ifall det ens gick att göra familjefilm i Sverige just nu, säger Sören Olsson.

Bygger på bok

Sören Olsson har också skrivit en bok vid namn ”Önskeringen”, utan Anders Jacobsson. Han konstaterar att det är viktigt att det finns berättelser som alla kan identifiera sig med och att det finns rollfigurer som kan vara förebilder. Det finns planer på att basera en film på soloprojektet, med titeln "Ibrakadabra”.

– Den bygger på en bok som jag skrev som handlar om Vivalla utanför Örebro där många med utländsk bakgrund lever. Jag kände att det saknades människor med annan etnisk bakgrund som barnbokshjältar, säger han.

Han hoppas att ”Ibrakadabra” ska spelas in 2017.

– Det är en angelägen historia som ligger extra nära hjärtat eftersom det är en egen grej. Det är en historia för hela familjen som blir både spännande och rolig, säger han.

”Bert - den siste oskulden” i regi av Tomas Alfredson hade premiär 1995, och där gjorde Felix Herngren en liten roll. Den senaste ”Sune”-filmen, med titeln ”Sune i fjällen”, hade premiär kring jul 2014.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN