Ett par i skrynklig högform

avAftonbladet

värme & humor Härligare par än Nørby och Wollter får man leta efter. Foto

drama Nä, livet tar inte slut för att man blivit lite gammal och skröplig. Inte de starka känslorna heller. Och det går sannerligen att göra sevärd dramatik om livet på ålderns höst också.

Det visade Carin Mannheimer (1934-2014) i både pjäser och tv-serien ”Solbacken: Avd. E” (2003).

Det visar dansken Michael Noer, som har hämtat stoff till sin film när han mot hennes vilja tvingades placera sin mormor på ett ålderdomshem.

På filmens ålderdomshem är de flesta väldigt gamla, trötta eller dementa. Utom Lily (Ghita Nørby), som mest bor där för att stötta sin svårt sjuke man (Jens Brenaa). Och nykomlingen på hemmet tvärs över korridoren, den före detta svenske SAS-piloten Erik (Sven Wollter). På natten börjar han och Lily smita ut i köket för att ta sig några öl. Så småningom blir de kära i varandra och hamnar i säng. Omgivningen rasar och blir förtvivlade, inte minst Lilys dotter (Trine Pallesen).

Sedan tar historien en helt annan vändning …

Lilys och Eriks kärlekshistoria skildras med värme, humor och sensualism. Och ett härligare kärlekspar än Ghita Nørby och Sven Wollter – två av de största skådespelaress som finns i Skandinavien, här i skrynklig högform – är svårt att tänka sig. Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM