”Förfärlig” Stephen King-klassiker filmas av ”Det”-producent

Dissas av författaren – men blev succé på 80-talet

Foto: Francois Mori / AP TT NYHETSBYR N
Stephen King är inte ett stort fan av ”Knackarna”, som publicerades 1987.
FILM

Stephen King är het som aldrig förr. Inte minst sedan braksuccén förra året med filmatiseringen av ”Det”.

Nu ska ännu en bok av skräcklegendaren filmas – och det är en som författaren själv tycker illa om.

Det är två riktiga skräcktalanger som har slagit sina påsar ihop för att göra den nya filmen, skriver Hollywood Reporter – regissören James Wan, som gjorde ”The conjuring” (2013), och producenten Roy Lee, som ligger bakom förra årets ”Det”.

De hoppas kunna göra succé av ”Knackarna”, en bok som Stephen King, 70, publicerade 1987. Det är en skräckroman med science fiction-inslag, som handlar om en författare och hennes pojkvän som hittar en mystisk farkost ute i skogen.

Det tycks komma från yttre rymden och snart påverkar det folk i närheten som börjar likna de rymdvarelser som fanns ombord på farkosten.

Foto: ABC
Marg Helgenberger och Jimmy Smits i miniserien ”Knackarna” (1993).

Boken har filmatiserats en gång förut, som en miniserie 1993, då med Jimmy Smits och Marg Helgenberger i huvudrollerna.

”Knackarna” är inte en av Stephen Kings personliga favoriter. Han skrev den medan han fortfarande var beroende av droger.

I en intervju med Rolling Stone 2014 uttryckte han sitt missnöje.

– ”Knackarna” är en förfärlig bok. Det var den sista jag skrev innan jag skärpte mig. Och jag har tänkt mycket på den på sistone och kommit fram till att det finns verkligen en bra bok där inne, under all uppblåst energi som kokainet gav, och jag borde gå tillbaka till den. Boken är ungefär 700 sidor lång och jag tror att det förmodligen finns en bra bok på 350 sidor där inne, sa Stephen King då.

Nu finns det en ny chans att förbättra storyn. Och att förhoppningarna är stora är kanske inte så konstigt. Hollywood Reporter påpekar att boken blev en storsäljare och miniserien hade mycket höga tittarsiffror vid premiären.


Foto: Warner
Morgan Freeman i ”Dreamcatcher” (2003).

En annan King-bok som handlar om rymdvarelser ...

... är ”Drömfångare”, publicerad 2001. Den blev också film 2003, med Morgan Freeman i huvudrollen. Inte heller den här boken är en av Stephen Kings personliga favoriter, enligt intervjun i Rolling Stone.

ARTIKELN HANDLAR OM