Djupt obehaglig film man inte glömmer

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
Hantverk av högsta klass. Joaquin Phoenix skådespeleri matchar det skickliga bildspråket.
Foto: SCANBOX
Hantverk av högsta klass. Joaquin Phoenix skådespeleri matchar det skickliga bildspråket.

You were never really here

Regi Lynne Ramsay, med Joaquin Phoenix, Ekaterina Samsonov, Alessandro Nivola.

THRILLER En film som hyllats enormt av de flesta och som vann två priser – för manus och skådespelare (Joaquin Phoenix) – vid fjolårets Cannes-festival.

fantastisk är den inte. Inte alls i nivå med regissören Lynne Ramsays mästerverk ”Vi måste prata om Kevin” (2011). Nu handlar det om krigsveteranen Joe, som även har traumatiska barndomsupplevelser i bagaget och verkar ständigt självmordsbenägen. När han inte tar hand om sin gamla mor i New York-förorten Queens, försörjer han sig som torped. Senaste uppdraget, att försöka hitta en senators (Alex Manette) unga dotter (Ekaterina Samsonov) som kidnappats till en bordell för pedofiler och straffa förövarna, kommer att förändra Joes liv för alltid …

Det ekar lite av Robert De Niros rollfigur Travis Bickle i ”Taxi driver” (1976) över Joe. En man som sakta men säkert passerar gränsen för vad som kan betraktas som galenskap. Lynne Ramsays film blir en slags blandning av impressionistisk resa in i Joes psyke och extremt våldsam och lite spekulativ splatterfilm. 

Hantverket håller högsta klass, från Joaquin Phoenixs modiga skådespeleri, till bildspråket och det udda soundtracket.

En djupt obehaglig film som man inte glömmer i första taget.

Publicerad:

LÄS VIDARE