’Jag bor nog ingenstans’

FILM

Alicia Vikander om sitt nya liv

1 av 10

Hon är Sveriges senaste Hollywood-stjärna – men Alicia Vikander är hemlös.

– Jag bor ingenstans just nu, säger hon.

För Nöjesbladet berättar hon om längtan efter en fast punkt, känslan av att vara pinsam inför Jude Law – och så klart romansryktena med Alexander Skarsgård.

Som enda svenska tidning träffar Nöjesbladet Alicia Vikander, 23, för att prata om nyinspelningen av klassikern ”Anna Karenina”. Hon har en stor roll i filmen mot stjärnorna Jude Law och Kiera Knightley.

Gjorde bort sig

Nog för att göra vem som helst nervös så klart, men för Alicia blev det lättare när Hollywood-hunken Law gjorde bort sig inför henne ­redan under de första dagarna.

Joe (Wright, regissören som ­tidigare gjort bland annat ”För­soning”) vill nästan jobba med sitt team som med en teatergrupp. Så vi träffades och hade tre veckors ­repetitioner, berättar hon.

– Joe ville väl bryta isen lite och sa: ”nu allihop, nu kommer ni skämmas” och vi stod där allihop i träningsoveraller och det kändes som första dan i skolan. Vi fick ställa oss i ring och göra namnlekar och leka jaga liksom.

Hur var Jude Law att göra med?

– När Joe sa de här orden så var det skönt när man fick känna att ­alla tyckte att det var ganska ­jobbigt. Man bara: ”åhh usch, vad är det vi ska göra nu” liksom. Det här med att man fick känna att alla var lite på samma sida.

De senaste åren har varit intensiva för Alicia. 2011 fick hon Guldbaggen för huvudrollen i ”Till det som är vackert”.

Hon har hunnit medverka i svenska triangeldramat ”Kronjuvelerna”, danska kostymfilmen ”A royal affair” och, förutom ”Anna Karenina”, också spelat in fantasy­äventyret ”The seventh son” mot Julianne Moore och Jeff Bridges.

Men tempot har också gjort vår senaste Hollywood-stjärna hemlös.

– Jag bor nog ingenstans ...

Hyr ett förråd

Hon tvekar över orden på frågan om hon fortfarande är Stock­holmare eller om hon flyttat till Hollywood.

– Jag har inte haft nån lägenhet på över ett och ett halvt år, säger hon till slut.

Oj. Men var har du grejerna då?

– Ja, jag har några väskor där nere.

Nu ler hon stort.

– Jag har ett förråd i Stockholm där jag har magasinerat lite saker. Det kan vara svårt med planeringen ibland med tanke på att man rör sig mellan minusgrader och så ska man till LA där det blir lite annan garderob, så det är skönt att ha någonstans där man kan förvara lite saker. Men annars så reser jag förhållandevis väldigt lätt. Även fast jag är borta i månader oftast.

Under inspelningar som varar längre än en månad väljer hon bort hotellivet och ser till att hyra en lägenhet.

Redan omskriven

Trots att storfilmerna ännu ­inte haft premiär har hon redan fått känna på kändishysterin i Hollywood – på grund av Alexander Skarsgård.

Under en fest fångades hon på bild med svensken och ­genast startade ryktena. Veckotidningen Us Weekly beskrev hur Skarsgård varit fullständigt uppslukad av en ”mystisk ung brunett”.

– Jag tror att det blev väl den första boomen att man, du vet, uppmärksammade hur den här branschen fungerar. Och vad är det som syns? Vi är på samma fest och vi är ju typ 20 pers. Jag antar att det bara kommer bli värre när det kommer till den punkten. Men det är väl en del av vår bransch.

Kändes det konstigt att bli beskriven som ”mystisk brunett”?

– Nej, ”­mystisk brunett” var en bra beskrivning, säger hon och skrattar.

Alicia Vikander om ...

... vad som är på gång härnäst:

– I augusti börjar vi spela in ”Hotell” i Göteborgsområdet. Det ska bli fantastiskt roligt, först och främst att få jobba med Lisa (Langseth som ­regisserade ”Till det som är vackert”) igen. Och få jobba på svenska, har jag inte gjort på typ två år nu.

... framtiden i Hollywood:

– Efter ”Hotell” kommer jag nog förhoppningsvis kanske leta mig tillbaka till ... försöka göra något på engelska igen, kanske.

... drömregissörerna att jobba med:

– Jag gillar regissörer som ger sig ut på ny mark och vågar. Jag skulle älska att jobba med Michael Haneke eller Gaspar Noé. I USA Quentin Tarantino som är en helt ­annan genre som jag skulle älska att ­kasta mig in i och jobba med. Och Darren Aronofsky, det blir en ganska lång lista ...

Ålder: 23, fyller 24 den 3 oktober. Aktuell: Spelar rollen som Kitty i nyinspelningen av ”Anna Karenina”. Filmen har premiär i England i september men går upp i Sverige först den 15 februari 2013.