Säpo

”Säpo sa att det är terrorbrott”

Av: 

Ann Edliden

FILM

Jobbade med nya Jönssonligan - greps av polis

Han skulle göra efterforskningar inför nya Jönssonliganfilmen.

Men när manusförfattaren Piotr Marciniak fotograferade utanför Säpo stötte han på ­patrull.

– De ryckte mobilen ur ­handen på mig och förklarade att det räknas som terrorbrott, säger han.

Inför inspelningarna av ”Jönssonligan – den perfekta stöten” fick manusförfattaren Piotr Marciniak i uppdrag att undersöka Säpos lokaler. Det var menat att ligan i filmen skulle slå till mot högkvarteret, men det ledde till ett äkta polisingripande och en anmälan om misstänkt terrorbrott.

– Just som jag fotograferar övervakningskamerorna och en stor metalldörr kommer plötsligt en väktare och frågar vad jag håller på med, säger Piotr Marciniak.

Kallar på förstärkning

Marciniak fråntas sin telefon och väktaren kallar på förstärkning i form av en polispatrull. Förklaringen att det hela bara är ett rekognoseringsuppdrag inför den nya ”Jönssonligan”-filmen verkar inte gå hem.

– Jag märker att de inte tror mig. Sedan förklarar de att byggnaden är ett särskilt skyddsobjekt och att det finns flera sådana. Bland annat en del av Drottningholms slott. Då blir jag skitnervös, för i min mobil finns bilder från slottet som också var påtänkt för en scen i filmen.

”Jag var klantig”

Manusförfattaren släpptes efter förhöret, men mobiltelefonen fick han inte tillbaka. ­Efter flera månader av nervös väntan fick han besked från åklagaren – ärendet var nedlagt.

– Jag hade fått höra att i värsta fall kunde det jag gjort ­leda till fängelse i ett år. Men det var helt och hållet mitt eget fel, jag var klantig som inte sett ­skyltarna. Jag ser ju dessutom ut som en terrorist, jag har långt svart hår och skägg, ­säger Piotr Marciniak med ett skratt.

Valde bort Säpos lokaler

Regissören Alain Darborg säger att produktionen inte påverkats av det som hände. Man valde också på ett tidigt stadium bort Säpos lokaler som ­inbrottsobjekt.

– Vi gör research på hundra saker samtidigt för att kolla om man kan bryta sig in på lite ­olika ställen. Nu vet vi ju att det är omöjligt att ta sig in på Säpo ­åtminstone så det är ju bra, ­säger han till Nöjesbladet.

ANNONS EXTERN LÄNK

20% på nästan allt för alla club Lyko medlemmar! Gå med i klubben & handla här

Lyko SE

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Säpo