Mejla

Jan-Olov Andersson

Fel film vann flest priser på Guldbaggegalan

FILM

Helt fel film tog storslam på Guldbaggegalan.

Och när ”Clara Sola” vann, fick alla som hävdar att galan mest handlar om att filmer som ingen människa knappt hört talas om belönas, vatten på sina kvarnar.

Nu är det ju som Clint Eastwood en gång uttryckte det:

– Åsikter är som arslen, alla har ett.

Nathalie Álvarez Meséns debutfilm ”Clara Sola” handlar om 40-åriga Clara som lever i en strikt religiös by i Costa Rica. Hennes familj tror att hon är ett helgon. Hennes sexuella uppvaknande tar henne på en resa.

Filmen är vacker, originell, välspelad – och ganska långtråkig. Men min åsikt är inte värd mer än någon annans. Många kritiker gillar den. Den visades på årets Cannesfestival. Var en av tre filmer som slogs om att bli det svenska Oscarsbidraget, men gallrades bort till förmån för Ronnie Sandahls ”Tigrar”. Då blev ”Clara Sola” i stället Costa Ricas Oscarsbidrag. Men ingen av filmerna är längre med i tävlingen.

Nathalie Álvarez Mesén tar emot priset Bästa regi för filmen "Clara Sola" under Guldbaggegalan på Cirkus i Stockholm.

Och i Sverige är det inte många tusen som sett ”Clara Sola” eller ens hört talas om den, utanför filmkretsar.

Juryn brukar ofta fördela priserna hyfsat jämnt, men nu blev alltså Sveriges Oscarsbidrag helt utan pris, trots fem nomineringar.

Skulle tro att min gamla arbetskamrat Ronnie Sandahl var rejält besviken, han var lite segerviss när han kom till galan. Och trodde framför allt att Erik Enge skulle få skådespelarpriset. Det trodde åländsk media också, som hade kommit till Stockholm för att se sin nya åländska stjärna sopa banan med svenskarna.

Hos SF Studios hade man säkert också hoppats på mer än en bagge för visuella effekter för ”Utvandrarna”. 100 miljoner kronors-filmen har hittills setts av drygt 150 000. På tok för få.

Kvällens guldbaggevinnare poserar på scenen.

Några andra noteringar:

Gladaste vinnaren: Sofia Kappel för ”Pleasure”.
Mest överraskande och överraskade vinnare: Jonay Pineda Skallak för ”Vinterviken”.
Mest dissade filmer förutom ”Tigrar”: ”Suedi” (bara en nominering) och ”Världens vackraste pojke” (fem nomineringar, en vinst).
Konstigaste: Alla verkar gilla ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” – men Hannes Holms manus och regi fick ingen kärlek på galan.
Varmaste applåden: Fick Patricio Galvez som hämtade hem sina sju barnbarn från ett IS-läger, allt skildrat i dokumentären ”Children of the enemy”.

– En sån morfar ska alla barn ha, sa Lisa Nordström när hon vann en bagge för bästa originalmusik.

Hedersbaggen till Suzanne Osten… den kunde knappast ha hamnat mer rätt. Och hon (77 år ung) kontrade direkt och frågade om det betyder att hon får pengar till en ny film.

Roligaste repliken på röda mattan: Evin Ahmad om sambon Adrian Esmailis skridskoträning inför kommande Netflix-thrillern ”Svart krabba”:

– Han har fått väldigt snygg stjärt av det!

ANNONS

Få naturligt vitare tänder hemma! Om du beställer idag kan du påbörja din behandling inom 1-2 dagar!

Extern länk från Dentway

Köp här!

Av: 

Jan-Olov Andersson

Publisert:

LÄS VIDARE

Ring Henrik Schyffert nästa år, SVT

ÄMNEN I ARTIKELN

Guldbaggegalan

Ronnie Sandahl

Clint Eastwood

Costa Rica

Patricio Galvez

Suzanne Osten

Evin Ahmad