Nervpirrande skildring av grottdramat

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

The rescue

Regi Elizabeth Chai Vasarhelyi, Jimmy Chin, med Rick Stanton, John Volanthen m fl.


FILMRECENSION. Hela världen höll andan.
Och trots att vi vet hur det slutade, blir det en ganska nervpirrande skildring om det thailändska grottdramat. För vi vill ju veta exakt hur det gick till.

DOKUMENTÄR. Tolv thailändska fotbollsgrabbar och deras tränare blir under en utflykt överraskade av våldsamma monsunregn och instängda i ett vattenfyllt grottsystem.
Lever de? Går det att hitta dem? Och hur sjutton ska man i så fall lyckas få ut dem ur grottorna? Och regnet, det bara fortsätter ösa ned…
Thailändska NAVY Seal-soldater gjorde de första försöken att nå laget. Sedan kom några brittiska grottdykare och tog över alltihop. Tusentals människor var inblandade. Stort mediauppbåd på plats vid Tham Luang-grottan i Thailand. Räddningsoperationen inledes. Grabbarna sövdes ned för att dykarna i lugn och ro skulle ha större möjligheter att få ut dem ur de långa och trånga och kolsvarta grottpassagerna.
Äkta paret Elizabeth Chai Vasarhelyi och Jimmy Chin vann häromåret en dokumentärfilms-Oscar för ”Free Solo”, om en våghalsig bergsklättrare. Stora vidder, höga berg. Det här är tvärtom. Klaustrofobiskt trånga grottor.
Filmmakarna blandar effektivt dokumentära bilder med återskapade scener. Det kan inte ha varit lätt att göra, men fungerar bra ihop. Det blir nervpirrande spännande, trots att man vet hur det gick.

Filmen visas på bio.

Publisert:

LÄS VIDARE