Charmigt vemod på Volga i dokumentären ”Bitter love”

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
”Bitter love”.
Foto: Folkets bio.
”Bitter love”.

FILMRECENSION Livet är hårt på en båt, i Jerzy Sladkowskis empatiska, lätt tragikomiska och charmigt ryska dokumentär ”Bitter love”.


Bitter love
Regi Jerzy Sladkowski.


DOKUMENTÄR Längtan, ånger, vemod, tårar och kärlek med komplikationer blandas med vodka och nya bekantskaper i den här lätt tragikomiska dokumentären av den polsk-svenske regissören Jerzy Sladkowski (den tredje filmen i hans ”Rysslandstrilogi”, efter ”Vodkafabriken” och ”Don Juan”). Om ett antal väldigt ryska och av livet tilltufsade karaktärer som färdas längs Volga på ett sjavigt kryssningsfartyg. Många är till åren, vissa hoppas på en sista chans till romans, ett par har en pågående relationskris som kretsar kring ett vitt helskäggs vara eller inte vara, någon spår i tarotkort och en man med ett råbarkat yttre blottar sitt melankoliska inre med egenskrivna sånger. Alla kånkar runt på sitt eget känslomässiga bagage, och alla verkar vara överens om att livet är hårt, långt och ensamt och kärleken svår och förgänglig.
Många samtal och situationer i ”Bitter love” känns arrangerade snarare än spontana – men ingenting känns oäkta. Empatiskt och charmigt.

Publicerad:

LÄS VIDARE