Jakob Oftebro

Starkt drama om norska judar under andra världskriget

Av: 

Jens Peterson

Charles Braude grips av norsk polis.
Charles Braude grips av norsk polis.

FILM

Betyg: 4 av 5 plus

Den största förbrytelsen

Regi Eirik Svensson, med Jakob Oftebro, Michalis Koutsogiannakis, Pia Halvorsen, Kristine Kujath Thorp.

DRAMA Skickligt berättat om verkliga händelser. I november 1942 grep norska poliser judiska män och kvinnor och tvingade dem ombord på tyska lastfartyget DS Donau. De flesta av judarna mördades i Auschwitz.  

Filmen bygger på Marte Michelets bok, och understryker att det var norska poliser som grep judarna. Norska byråkrater som upprättade register och listor. Norska grannar och värderare som stal de judiska familjernas ägodelar. Norska lägervakter som betedde sig vidrigt mot de fängslade judarna på Berg.

Den sanna historien om familjen Braude. Sonen Charles (Jakob Oftebro) är framgångsrik boxare och slåss i en landskamp mot Sverige 1939. Charles bannas av sin mamma som tycker han tar för lätt på religion och tradition. Charles är kär i Ragnhild, som inte är från en judisk familj.

Tyskland ockuperar Norge 1940 och nazisterna inför restriktioner för judarna. Familjen har flytt en gång från Litauen. Vågar de stanna i Oslo?

Filmmakarna fångar imponerande tiden och miljöerna. Skickliga skådespelare drar oss in i huvudpersonernas allt starkare förtvivlan och skräck, när de steg för steg inser vad nazisterna genomför.

”Max Manus” och ”Kungens val” visar andra norska bilder från kriget. ”Den största förbrytelsen” är en lika välgjord storfilm.

Biopremiär 14 maj.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger till bra priser!

Extern länk från Ellos

Gå till butiken

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jakob Oftebro

Filmrecensioner