Mejla

Stefan Hedmark

2021 börjar lugnt – sedan blir det åka av

Vi hoppas på ett filmår med mindre domedagskänsla

Ett öde Hollywood Boulevard i mars 2020. Inga turister så långt ögat kan nå.
Ett öde Hollywood Boulevard i mars 2020. Inga turister så långt ögat kan nå.

FILM

KRÖNIKA. I Dickens ”En julsaga” fick Scrooge en hemsk bild av hur framtiden kommer att se ut.

Men vi har precis haft ett hemskt år bakom oss.

Dags att blicka framåt mot en ljusare tid?

Det börjar lugnt, som det alltid gör, med få premiärer. En slags baksmälla efter helgerna. Men en sak är säker: 2021 kommer att bli ett omvälvande år även det. Biografernas återhämtning beror på pandemins utveckling och osäkerheten kommer att vara länge. Kanske blir det som under 2020, att vi får lugnare perioder då biografer öppnar igen och sedan tvingas stänga. Det kommer att se annorlunda ut i olika delar av världen.

Strömningstjänsterna kommer att fortsätta frodas och utvecklas. Det är möjligt att HBO Nordic kommer att ”uppgraderas” till den amerikanska versionen HBO Max under året och därmed få större utbud. Disney+ kommer att växa tack vare (fantasilöst) trygga spinoff-projekt och nyinspelningar.

Samtidigt kommer bråket i Hollywood om Warners planer på att släppa alla sina filmer på HBO Max samma dag som de har biopremiär att fortsätta. Det finns ett stort missnöje bland filmskapare som eldas på av ekonomiska farhågor och en vilja att göra film för en stor duk.

Renée Zellweger på Oscarsgalan 2020 – då hade pandemin ännu inte slagit till med full kraft.

Uppskjuten Oscarsgala i april

Du och jag kommer bara att vänja oss mer och mer vid att sitta hemma och se filmer. Allt fler festivaler blir digitala, som Göteborg, Sundance och Berlin. Men även vår tristess kommer sannolikt att öka, en längtan efter att umgås med människor på ett normalt sätt igen, bara vi får vaccinet. Där ingår inte bara resor, barer och restaurangbesök utan även biografer.

En uppskjuten Oscarsgala kommer att äga rum den 25 april. Där är man fast besluten att ha en så ”normal” gala som möjligt, med publik, men det återstår att se. Festivalen i Cannes siktar på maj i vanlig ordning, men har långt gångna nödplaner på när och hur en uppskjuten, coronasäker festival ska äga rum.

En av 2021 års mest omtalade filmer kommer att bli ”Nomadland” med Frances McDormand.

Tumultartat premiärschema

Sedan har vi alla filmpremiärer – som kanske blir av. Där har det staplats en hel del som skulle ha släppts under 2020, så det lär bli ett tumultartat premiärschema med många förändringar. Fler filmer kommer att få uppskjutna bioplaner, fler kommer att skickas direkt till strömningstjänster.

Det börjar lugnt – men sedan blir det åka av. Vi kan bara hoppas att kaoset färgas allt mindre av domedagskänsla, allt mer av hopp och entusiasm. Trots allt.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Just nu upp till 70% rabatt! Flyttrea på mode, inredning, skönhet och barnkläder.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Av: 

Stefan Hedmark

Publisert:

LÄS VIDARE

Fullt med dokumentärer om sport – här är guide till streamingpärlorna

ÄMNEN I ARTIKELN

HBO Max (tidigare HBO Nordic)

Biografer

Disney+