Maria Bonnevie: ”Jag har varit besatt av Astrid hela mitt liv”

Nu spelar hon Lindgrens mamma i ”Unga Astrid”

Uppdaterad 2017-06-07 | Publicerad 2017-06-06

LILLA EDET. Inspelningen av filmen om Astrid Lindgren som ung är inne på sluttampen.

För Maria Bonnevie, 43, är det första jobbet sedan föräldraledigheten med andra barnet.

– Det är rena drömjobbet att få spela Astrids mamma. Jag har ju varit besatt av Astrid hela mitt liv. Skrev brev till henne som 10-åring – och fick svar, säger hon.

”Unga Astrid” är en stor svensk-dansk-tysk film. Budget på 49 miljoner kronor. Tunga skådespelarnamn. Inspelning i Berlin och Altenburg i Tyskland, i Kungälv, Borås, Göteborg och Stockholm. Och i Lilla Edet, cirka fem mil norr om Göteborg. Orten är mest känd för pappersbrukets tillverkning av toalettpapper.

Hur känd Astrid Lindgren (1907–2002) än var som just smålänning, så är faktiskt inte en enda scen inspelad i Småland.

Hennes föräldrahem är denna dag ett hus några kilometer utanför Lilla Edet. När scenografen fått härja fritt, ser det ut precis som om vi hade gjort en tidsresa till slutet av 1920-talet.

Får ett utbrott i köket

I det påvra köket har en ung Astrid Lindgren (Alba August), ännu inte 20 år fyllda, just fått ett brev med omskakande nyheter kring sin son, bortlämnad till en medelålders kvinna (Trine Dyrholm) i Köpenhamn. Astrids djupt religiösa föräldrar (Maria Bonnevie, Magnus Krepper) är tystlåtna när Astrid får ett utbrott på grund av brevets innehåll. Scenen tas om och om igen, ur olika bildvinklar.

För Alba August, 24 år på den svenska nationaldagen (grattis!), är detta förstås den hittills största utmaningen i karriären.

Om efternamnet låter bekant, så är det för att mamma är Pernilla August, skådespelerska och regissör, och pappa är Bille August, dansk regissör, som både vunnit Guldpalmen i Cannes två gånger och en Oscar, för ”Pelle erövraren”.

Men Alba har inte åkt någon snålskjuts på sina berömda föräldrar. Hon går sista året på teaterskolan i Köpenhamn och de film- och tv-roller hon har gjort tidigare, har inte haft något med föräldrarna att göra.

Den här rollen fick hon sedan hundratals unga tjejer hade provfilmat.

Vad har du för förhållande till Astrid Lindgren?

– Som barn trodde jag och min syster att vi, bokstavligen, var Madicken och Elisabet.  Men jag visste inget om Astrid som ung innan jag såg den fantastiska tv-dokumentären häromåret. Jag visste inte mycket om kvinnor på 1920-talet heller, hur tufft det faktiskt var att bli gravid utanför äktenskapet. Det är en jätteintressant och viktig historia vi berättar.

Hur förberedde du dig?

– Jag har bland annat studerat hennes kroppsspråk och sätt att prata. Så har jag lärt mig skriva stenografi och skrivmaskin.”

Skandal när hon blev gravid

Regissören Pernille Fischer Christensen, 47, tycker uppenbarligen att Alba August är lite väl blygsam, för hon tar över och säger:

– Alba har studerat allt från hur Astrid rörde sig med kroppen till hur hon höjde på ögonbrynen. Man kan säga att hon har en professorsutbildning i Astrid Lindgren-fysik.

– Jag tror allting kommer från Astrids tonårstid. Hennes hållning, till exempel, att hon aldrig skulle trycka fram brösten, utan snarare försöka gömma sig lite grann, säger Alba.

Astrid Lindgrens föräldrar var alltså djupt religiösa och det var naturligtvis stor skandal när hon som 17-åring blev gravid med den betydligt äldre chefen (Henrik Rafaelsen i filmen) på tidningen där hon jobbade.

– På den tiden var det väldigt vanligt att kyrkan hade en stor roll i människors liv. Astrids pappa hjälpe till i kyrkan. Det gör filmen intressant, den tidens förhållningssätt till stora frågor, hur man balanserar det, säger Magnus Krepper, 50.

Han läste Astrids klassiska barnböcker som pojke. Och har läst dem för sina barn.
Maria Bonnevie är, som hon själv säger, närmast besatt av Astrid Lindgren.

– Jag läste allt som barn. Jag skrev brev till Astrid, att jag var en liten flicka från Oslo som så gärna skulle vilja ha min barndom i en av hennes böcker. Det tog lång tid, men till sist fick jag svar. Ungefär så här: Kära Maria, i nästa liv, får jag växa upp i din värld, i ditt höghus i Oslo. Och så får du växa upp i en av mina böcker. Det var magiskt att få det brevet.

Första jobbet efter andra barnet

Hon tycker nu förstås det är fantastiskt att få spela Astrid Lindgrens mamma som det första hon gör, efter föräldraledigheten med sitt och Fredrik Skavlans andra barn.
Och så berättar hon att hon som barn tvingade sin mamma att köra runt och besöka inspelningsplatserna för de gamla Astrid Lindgren-filmerna.

Magnus Krepper blir lätt förvånad och frågar till sist, skämtsamt:

– Har du döpt dina barn till Astrid och Emil också, eller?

Så långt gick dock inte besattheten, försäkrar Maria Bonnevie…

ANNONS