Stark intensitet i norskt drama om landsförrädarens samvete
Uppdaterad 2024-09-20 | Publicerad 2024-09-19
Quislings sista dagar
Regi Erik Poppe, med Gard B. Eidsvold, Anders Danielsen Lie, Lisa Loven Kongsli och Lisa Carlehed.
DRAMA Tung intensitet i välspelad film. Vidkun Quisling blev redan under sin livstid så ökänd att hans efternamn är det internationella ordet för landsförrädare. Han valde nazisternas sida när Tyskland ockuperade Norge under andra världskriget. Filmen inleds våren 1945 när Hitler tagit livet av sig.
Quisling tror han ska kunna förhandla om sin framtid, men fängslas snabbt för att ställas inför rätta. Den andra huvudpersonen är prästen Peder Olsen som motvilligt tar på sig att samtala med den hatade fången.
Utmärkte Gard B Eidsvold spelar Quisling och Anders Danielsson Lie den unge prästen. Svenska Lisa Carlehed (”Utvandrarna”) är också bra i en viktig roll som Maria, Quislings hustru som han mötte i Ukraina där han arbetade med humanitär hjälp på 1920-talet. Lisa Loven Kongsli är prästens hustru Heidi, som blir många norrmäns röst när hon vill se Quisling straffad med döden och få honom att be om ursäkt.
Det vill han inte. Quisling ser sig som Norges räddare, en sorts Messias, och dramat har många diskussioner om tro och kristendom. Både i hemmen och i cellen. Prästen vill få den fängslade ödmjuk, men brottas med egna val han gjort under kriget.
Erik Poppe har regisserat historiska ”Kungens val” och ”Utvandrarna”, men också ”Utøya 22 juli”. Dovt mullrande musik förstärker allvaret i dramat som följer rättegång och dom. Starka skådespelare i koncentrerad, men lång, historia.
Filmen har biopremiär 20 september.
Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och X (Twitter) för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.