”The trip”-konceptet har nu nått vägs ände

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

KOMEDI

The trip to Greece

Regi Michael Winterbottom, med Rob Brydon, Steve Coogan.

För fjärde gången drar Rob Brydon och Steve Coogan ut på en road trip för att äta, dricka, imitera kändisar, reta varandra och prata om livet.
Småkul ibland. Men nu har de nått vägs ände med det här konceptet.

Det började som en tv-serie för BBC för tio år sedan. Två på hemmaplan väldigt populära komiker/skådespelare – Rob Brydon och Steve Coogan – åkte runt i Lake District i norra Storbritannien och testade lyxkrogar. Allt var en blandning av manusbundet och improviserat, där fanns en lös handling att de var utskickade av en tidning, och inför exporten till omvärlden klipptes serien sedan ned till långfilmsformat. Allt blev tillräckligt populärt för att motivera fler tv-serier/långfilmer, road trips till Italien (2014), Spanien (2017) och nu Grekland.
Allt är, till största delen, precis som vanligt. Duon spelar förhöjda versioner av sig själva. Brydon den präktiga familjefadern, Coogan slarvern som strular med för unga flickvänner. Och som har blivit mer framgångsrik, lite av en riktig Hollywoodstjärna.
En mycket lös handling är att de reser i Odysseus fotspår. Men de verkar ungefär lika insatta i eller intresserade av den grekiska mytologin som vem som helst som har läst på tre minuter på Wikipedia. Fast Coogan påpekar förstås att han spelade grekiska guden Hades i ”Percy Jackson och kampen om åskviggen” för tio år sedan. Och han missar inte ett tillfälle att reta Brydon för att han är mer framgångsrik än honom.
Maten avhandlas knappt längre. De verkar mer, lite gubbsjukt, intresserade av en söt servitris som bär fram käket åt dem på ett ställe.
Det är låg igenkänningsfaktor för oss svenskar, de reser aldrig riktigt ut i den grekiska övärld vi brukar befolka.
De imiterar Mick Jagger, Anthony Hopkins, Dustin Hoffman och rätt många till.
För mig, som följt alla filmerna, är det som att träffa gamla kompisar. Småkul, men det har varit bättre tidigare.
För förstagångstittare på deras road trip, kan de nog lätt framstå som både självgoda och arroganta. En dramatisk händelse i Coogans liv, slarvas bort.
Om de inte får för sig att göra ”The trip to Sweden”, Coogan uteslöt det inte i en intervju jag gjorde med honom häromåret, känns det som att de nu har nått vägs ände med detta koncept.

Filmen har premiär både på bio och streamingtjänster.

Publisert: