Karin Franz Körlof: Jag var helt grön på hela kroppen

Skådespelaren om nya filmen, kärleken Shanti Roney och att bli mamma

Publicerad 2023-02-03

Senast såg vi henne som nybliven polis i tv-serien ”Huss”.

Nu gör Karin Franz Körlof, 36, huvudrollen i Andreas Öhmans djupt personliga och bioaktuella ”En dag kommer allt det här bli ditt”. En känslomässigt sätt inte helt lätt roll.

– Rollen som Lisa är en slags fiktiv framtidsvision av hans syster som tragiskt gick bort som barn i en olycka. Och så har han tagit mycket av sig själv till rollen, säger Karin.

Låter det lite knasigt?

Det är det absolut inte när man ser filmen, en underhållande dramakomedi med en rejäl dos svärta i botten.

I filmen åker filmens Lisa (Karin Franz Körlof) hem till föräldrarnas (Peter Haber, Suzanne Reuter) brädgård i Kramfors för att reda ut hur det så småningom ska bli med arvet, vem som ska ta över skogsbruket.

Andreas Öhmans syster gick bort i en tragisk olycka

Hon träffar dem och de också vuxna syskonen, spelade av Liv Mjönes och Mattias Fransson.
På samma sätt samlades manusförfattaren/regissören Andreas Öhman och hans syskon hos deras föräldrar på samma ort. Det var då han fick idén till filmen.

– Lisa som jag spelar har flyttat till Stockholm för att förverkliga sig själv. Hon har blivit serietecknare, i Aftonbladet, och är på gång med en bok. Lisa är en blandning av Andreas själv och hans syster som gick bort väldigt tragiskt när hon var barn, säger Karin.

Karin Franz Körlof.

– Hon är en person som har med sig det här förflutna. Hon har levt med en skuld, att det skulle ha varit hon i stället. Hon har aldrig riktigt pratat ut med sin familj om det som hände, vilket har skapat en distans till dem. Och hon har anknytningsproblem även i övrigt, som med pojkvännen, Alex (Arvin Kananian), som även är hennes förläggare. Hon har svårt att släppa folk in på livet.

”Fiktiv framtidsvision av henne”

På riktigt omkom Andreas Öhmans syster Lisa i en olycka, bara tolv år gammal.

Karin Franz Körlof.

– Hon var väldigt bra på att teckna, så kanske hade hon blivit serietecknare, det är den fiktiva framtidsvision av henne som Andreas har skapat, säger Karin.

Med en suverän ensemble framför kameran, där ingår även bland annat Emil Almén och Filip Berg, har Andreas Öhman skickligt lyckats balansera allvar och humor, mörker och ljus, i historien. Karin kom tidigt in i processen.

– Vi har arbetat väldigt tätt, jag fick läsa tidiga manusversioner. Bland det svåraste var faktiskt att öva in ångermanländskan. Svårt, men roligt.

Senast jag intervjuade Karin var för knappt fem år sedan. Då var hon aktuell i ”Trädgårdsgatan”, Olof Spaaks starka film om två knarkmissbrukare (Körlof och Simon J Berger).

Fyra år tidigare hade Karin fått något av ett genombrott i omdebatterade SVT-serien ”Blå ögon”. En politiskt laddad thrillerserie som skildrade Sverige under en valrörelse där det påhittade Trygghetspartiet (som var väldigt likt Sverigedemokraterna) förväntades få stora framgångar. Det blev terroristattentat och mycket annat. Karin spelade en ganska vanlig landsortsmamma, som sympatiserade med Trygghetspartiet.

– Det projektet ligger mig varmt om hjärtat. Det var roligt att gå in i den världen, lika främmande och långt från mig som när jag spelade knarkmissbrukare och prostituerad i ”Trädgårdsgatan”.

Körlof blev Guldbaggenominerad

Efter det blev hon Guldbaggenominerad för ”Den allvarsamma leken” (2016) och har varit med i tv-serier som ”Gråzon”, ”Måste gitt – serien” och polisserien ”Huss” för två år sedan. Och så var hon en av många som var med i SVT-serien ”Vår tid är nu”, den mest populära svenska dramaserien i modern tid.

– Det var kul, den nådde ju ut till så många i stugorna, till skillnad från filmer som inte ses av lika många.
”En dag kommer allt det här bli ditt” utspelas alltså i Ångermanland och är till viss del inspelad där. Men också längre norrut, i Älvsbyn, och längre söderut, i Alingsås.

– Det handlar väl om var pengarna till filmen kommer ifrån. Det blir ju så lite roligt att… man går in genom en dörr i ett landskap och går ut genom en annan i ett annat landskap. Halva huset i Kramfors, den andra halvan i Alingsås (skratt).

Sådant filmfusk är vanligt, utan att de som ser filmen ska märka det.

Karin Franz Körlof.

Sjungande kräfta

Men Andreas Öhmans film har också ovanliga specialeffekter. En dansande och sjungande kräfta (med röst av Per Andersson). Serietecknaren Lisa för ibland också samtal med allt från sjungande träd och tändsticksaskar, till kaffepaket. När hon i inledningsscenen ligger i badkaret, börjar plötsligt skummet i badvattnet att prata med henne.

– Där är det mycket lurendrejeri. Jag låg i badkaret i timmar för den scenen, men hade byxor på mig. För där fanns inget vatten, det var bara massor av diskmedel. Jag var helt grön på hela kroppen.

– Badskummets röst är Jonatan Unge. Han stod vid kanten av badkaret. Det var viktigt att ha honom där, vi har jobbat tillsammans förr, han är så rolig, vi improviserade fram allt han sa.

Karin har också synts mycket på Dramatens scener under senare år. ”Häxorna”, ”Mary Page Marlowe”, ”Häxjakt” och ”Röde Orm” i regi av Alexander Mørk-Eidem, ”Hamlet” i regi av Sofia Jupither, ”Berusade” i regi av Tobias Theorell och ”Natthärbärget” i regi av János Szász.

Shanti Roney och Karin Franz Körlof.

I flera av dem har hon spelat mot Shanti Roney, 52. De blev vänner. Och så småningom ett par och är nu nyblivna föräldrar till Coco, sex månader gammal och en alldeles förtjusande liten dotter som under nästan hela intervjun sitter i mammas knä och ler, skrattar och med jämna mellanrum kastar iväg sin napp ned på golvet.

Några gånger biter hon Karin i fingret.

– Det är nytt, hon har fått två tänder.

Coco har förändrat ditt liv ganska mycket, eller hur?

– Ja, det har det ju. Det är underbart. Jag trodde inte man kunde älska någon så mycket, hjärtat bara öppnas. Livet får en ny dimension.

– Jag blev lite golvad av det, faktiskt. Man hör så mycket om de problem som kan uppstå och hade stålsatt mig på att det kanske kan bli jobbigt. Så kommer den här lilla tjejen och… det är ju underbart.

Karin Franz Körlof.

Det här är Karin Franz Körlof

Namn: Karin Franz Körlof.
Ålder: 36.
Bor: Stockholm.
Familj: Sambo med Shanti Roney, dottern Coco, sex månader gammal.
Aktuell: På bio i ”En dag kommer allt det här bli ditt”, premiär i helgen.

Skådespelaren Shanti Roney får Dramatens O'Neill-stipendium 2021. Här med Karin Franz Körlof.

Karin Franz Körlof om…

…att jobba med Suzanne Reuter, som i filmen inte gör en komisk roll:
– Hon spelar inte alls på sin komik här utan gör ett väldigt fint porträtt. Hon är en så varm person, trevlig mot alla och jätterolig att hänga med när vi inte jobbade. Jag blev lite knockad av henne.

… sin regidebut senare i år:
– Jag har jobbat med lite egna projekt, håller på ett långfilmsmanus, men först ska jag göra en kortfilm. Vi har fått pengar och jag har skrivit manus utifrån Pär Lagerkvist-novellen ”En hjältes död”. Han är min favoritförfattare, alla kategorier.
– Historien utspelas kring en kyrka, vi ska spela in vid en kyrka på Vikbolandet utanför Norrköping. Vi gör alldeles för få filmer på dialekt. Östgötskan är underrepresenterad.

… sin återkomst till Dramaten:
– Jag går tillbaka dit i maj och ska börja repetera ett väldigt spännande projekt, jag är jättepeppad på det.

ANNONS