Svenska skådespelare ratas efter skönhetsingrepp

”Regissörer säger att de inte vill jobba med folk som är för fixade”

Skådespelare som bättrat på sitt utseende risker att väljas bort i svenska film- och tv-produktioner. Arkivbild.
Skådespelare som bättrat på sitt utseende risker att väljas bort i svenska film- och tv-produktioner. Arkivbild.

Länge har det funnits krav på kvinnors utseende i filmbranschen.

Men nu riskerar skådespelare som valt att göra skönhetsingrepp att ratas i svenska produktioner.

– Så har det varit ganska många gånger nu på senare tid. Regissörer säger att de inte vill jobba med folk som är för fixade, säger Lina Friberg, erfaren rollbesättare, till Kulturnytt.

Skådespelare som med hjälp av botox och fillers valt att göra skönhetsingrepp, riskerar nu att inte få roller i svenska film och tv-produktioner.

Det uppger erfarna rollbesättare som Kulturnytt i Sveriges Radio har talat med.

En orsak kan vara att serien utspelas under en historisk tid då skönhetsingreppen inte fanns, en annan att skådespelare med botox och fillers, enligt de aktuella regissörerna, kan få sina ansiktsuttryck och sin mimik påverkad för mycket.

– Man kan tappa nyanser. Din mimik och dina uttryck är ju mycket ditt verktyg som skådespelare, säger rollsättaren Catrin Wideryd till Kulturnytt.

Bild från en botox-behandling i USA 2009.
Bild från en botox-behandling i USA 2009.

”Det är orättvist”

Enligt Kulturnytt är frågan känslig och skådespelare kan väljas bort utan att få veta varför. En rollbesättare som inte skulle förklara att skönhetsingrepp ligger bakom ratningen är Lina Friberg.

– Det känns hårt att säga det. Man kämpar hårt för att få de där rollerna och så gör man sitt yttersta för att se bra ut, och sen så får man de inte för att man jobbat för hårt på det helt enkelt. Det är orättvist, säger hon.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN