Ryslig dag på stranden i Shyamalans nya film

”Old” är klaustrofobisk – och har Gustaf Hammarsten i rollistan

Rufus Sewell i ”Old”.
Rufus Sewell i ”Old”.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Old

Regi M Night Shyamalan, med Gael Garcia Bernal, Vicky Krieps, Rufus Sewell.


FILMRECENSION. Vad skulle du göra om du bara hade ett dygn kvar att leva?

M Night Shyamalan är mer intresserad av själva idén än att komma på något tankeväckande som går bortom det.

RYSARE. Det är förstås inget nytt. Det finns väldigt många filmer av M Night Shyamalan som har en cool idé i grund och botten, men som sedan går vilse trots twister och enskilda snygga scener. Jag skulle vilja se Shyamalan ödmjukt lägga ut skrivandet till skickligare manusförfattare framöver. Han är bra på att komma på en story och bör definitivt regissera, men att skriva själva manuset är arbete för en hantverkare som är bättre på att svarva ihop dialogen och förvecklingarna.

I just det här fallet kan han inte ta åt sig äran för idén; filmen är baserad på en serieroman av Pierre Oscar Levy och Frederik Peeters. Vi möter en familj bestående av Guy (Gael Garcia Bernal), Prisca (Vicky Krieps) och deras två barn, en elvaårig flicka och en sexårig pojke. De åker på semester till en paradisresort, men allt är inte frid och fröjd. Det knakar i förhållandet mellan mamma och pappa. En dag följer familjen med på en utfärd som hotellet arrangerar. Tillsammans med andra gäster blir de körda av en guide (spelad av Shyamalan själv) till en ”hemlig” strand, som de får ha för sig själva.

Kan inte sluta blöda näsblod

Där är det ljuvligt... tills en död kropp flyter i land från ingenstans och en man som inte kan sluta blöda näsblod visar sig. Det blir svårt för dem att lämna stranden och snart upptäcker de något mycket konstigt: sexåringen är på väg att bli tonåring.

Vicky Krieps, Thomasin McKenzie, Gael Garcia Bernal och Luca Faustino Rodriguez i ”Old”.
Vicky Krieps, Thomasin McKenzie, Gael Garcia Bernal och Luca Faustino Rodriguez i ”Old”.

Vi blir påminda om två klassiska tv-serier under filmens gång, ”Twilight zone” och ”Fantasy island”, som båda förlitade sig på det kittlande okända, med rysliga inslag, den sistnämnda i tropiska miljöer. ”Old” är inte en renodlad skräckfilm, även om här finns några sådana inslag, men framkallar ändå en klaustrofobisk känsla.

Tråkigt är det inte, eftersom vi snabbt blir nyfikna på hur rollfigurernas åldrande kommer att se ut och hur de ska lösa sin knepiga situation. Här finns till och med ett visst mått av sadism; Chrystal (Abbey Lee), som är besatt av sin skönhet, har ett grymt dygn framför sig.

Gustaf Hammarsten är trivsamt svengelsk

Men grus, eller rättare sagt sand, i maskineriet kommer i form av att Shyamalan inte riktigt får till sina rollfigurer, vilket också bidrar till att skådespeleriet är ojämnt. Rufus Sewell är sevärd som läkaren med en hemlighet, medan Gustaf Hammarsten är trivsamt svengelsk som hotelldirektör; jag har svårt att bestämma mig för om det passar rollen eller inte.

Särskilt Bernal och Krieps känns oengagerande; vi i publiken har inte riktigt någon att hålla på förrän alldeles mot slutet.

Det är synd, för återigen: några enskilda scener står som alltid ut. Jag blev oväntat berörd av ett ögonblick mot slutet som illustrerar hur våra liv ser ut. Ena dagen sitter man i baksätet på föräldrarnas bil och har sommarlov, andra dagen inser man att inte bara de har blivit gamla, utan man har själv fått gråa hårstrån. Det går så fort.

Filmen har biopremiär i dag, den 23 juli.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE