Dödsdömd kvinna ber om nåd i direktsänd tv-show i Iran

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Maryam och Mona.
Foto: Folkets Bio
Maryam och Mona.

Yalda - förlåtelsens natt

Regi Massoud Bakhshi, med Sadaf Asgari, Behnaz Jafari, Arman Darvish, Babak Karimi.

DRAMA Kameran flyger över miljonstaden Teheran på kvällen. Skyskrapor bredvid det 435 höga Miladtornet, neon, kilometerlånga bilköer. Till en toppmodern tv-studio kommer en ung kvinna i handbojor. 22-åriga Maryam har dömts till döden av en domstol för att ha mördat sin 65-årige make.
Nu kan hon få nåd och slippas avrättas. Den som bestämmer är den döde mannens vuxna dotter Mona. Allt sker inför tv-kamerorna i en direktsänd show.
Tv-producenterna vill att Maryam ska få förlåtelse, och publiken får tycka till via sms och bidra till blodspengarna som ska betalas om Maryam benådas. Under programmet får vi veta mer om Maryams liv och förhållandet till maken. En melodram med drag av tv-såpa vecklas ut.
Yalda är en högtid som firas under vintersolståndet, årets längsta natt. Tv vill bjuda på stärkande underhållning, med sång och poesi, men Maryam och Mona deltar motvilligt. Den ena kvinnliga huvudpersonen är välbärgad, den andra fattig, men de är lika begränsade av samhällets lagar och omgivningens krav. Det är välspelat och engagerande.
Även bakom kamerorna är det laddat. Tv-programmet heter ”Förlåtelsens glädje”, men det finns mest sorg och smärta i ett fascinerande spel med flera offer.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN