Lätt att fascineras av bedragarens fräckhet

Thrillerkomedin ’I care a lot’ trycker hårt på gaspedalen

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

I care a lot

Regi J Blakeson, med Rosamund Pike, Peter Dinklage, Eiza González, Dianne Wiest.


FILMRECENSION. Vi kan alla hamna i en situation där vi behöver en god man.

Risken finns att en ond kvinna dyker upp i stället.

THRILLERKOMEDI. Det gäller att ta för sig. Annars är man en förlorare. Marla Grayson (Rosamund Pike) har hittat en skruvad variant av den amerikanska drömmen, ett sätt att försörja sig i ett samhälle där de knappt existerande skyddsnäten lätt kan manipuleras. Hon har blivit en framgångsrik förvaltare som med hjälp av en skrupellös läkare, en lättlurad domare och en mutad vårdhemschef har satt i system att få äldre personer omyndigförklarade och inlåsta på ett vårdhem. När processen väl är klar står det Marla fritt att roffa åt sig allt som gamlingen äger.

Det senaste offret bjuder dock på trubbel. Jennifer Peterson (Dianne Wiest) är en förmögen dam som faller offer för Marla, men det dröjer inte länge förrän mycket brutala personer börjar fråga efter henne. Men så lätt släpper inte Marla taget.

Rosamund Pike i ”I care a lot”.
Rosamund Pike i ”I care a lot”.

Girig och hånfull

Det är inte meningen att vi i publiken ska älska eller ens tycka om huvudpersonen. Hon är en vedervärdig människa, girig och hånfull, med psykopatiska drag. När hennes flickvän (Eiza González) i filmens andra halva hamnar i fara kommer det nästan som en överraskning att Marla faktiskt tycks bry sig om vad som händer en annan människa.

Men Rosamund Pike får oss ändå att fascineras av Marla; det är en karismatisk kvinna som i scen efter scen visar sig verkligen vara en överlevare. Pike spelar rollen med en glimt i öga, en fräckhet som gör att vi fascineras.

Hon är inte ensam, det är en rolig rollista. Wiest ser ut att njuta av sin roll, en ondskefullt plirande tant. Peter Dinklage är sevärd som den hetlevrade gangstern som blir Marlas huvudfiende. Deras dueller är sevärda, inte minst för att det inte är självklart vem av bedragaren och gangstern som har övertaget. Spelet mellan dem blir allt mer skruvat, våldsamt och klumpigt.

Peter Dinklage och Rosamund Pike i ”I care a lot”.
Peter Dinklage och Rosamund Pike i ”I care a lot”.

Kräver att vi ska ta det på allvar

Filmen svajar betänkligt. Ibland vill den bara vara rolig, ibland kräver den att vi ska börja ta dessa seriefigurer på allvar. Det är lite väl mycket begärt. Slutscenen i regissörens manus knyter ihop säcken på ett slipat sätt som man kan tänka sig att de lär ut på en hollywoodsk manusskola. Kanske hade ett mindre förväntat val varit ett hårdare slag i magen.

Men det är också lätt att vifta undan invändningarna. Filmen trycker hårt på gaspedalen i sin iver att underhålla.

”I care a lot” visas på Amazon Prime.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE