Fräck retrokänsla i bästa Jönssonligan-filmen

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

KOMEDI

Se upp för Jönssonligan

Regi Tomas Alfredson, med Henrik Dorsin, Anders Johansson, Hedda Stiernstedt, David Sundin, Reine Brynolfsson, Lena Olin, MyAnna Buring, Henric Holmberg, Pekka Strang.

Film är bäst på bio. Men SF Studios hade inte is i magen att vänta ut biografernas återkomst, utan sålde filmen till streaming.
Där försvann nog några sköna intäktskronor. För det här är den bästa Jönssonligan-filmen någonsin!

Det har gjorts fler filmer, men det är framför allt de från 1980-talet som folk tänker på när man pratar om Jönssonligan. De med Gösta Ekman (1939-2017) som Charles-Ingvar ”Sickan” Jönsson, Ulf Brunnberg som Ragnar Vanheden, Björn Gustafson som ”Dynamit-Harry” och Birgitta Andersson som Doris. Det är egentligen knappt relevant att jämföra rollfigurerna med varandra när konceptet nu har uppdaterats. Det var en annan tid, annan humor, delvis ett annat sätt att agera på då.
Henrik Dorsins ”Sickan” är väl den enda som lite grann påminner om arvet efter Gösta Ekman. Han har också ”en plan”, han styr och ställer lite på samma sätt med de andra och är, förstås, en jäkel på att öppna kassaskåp av märket Franz Jäger.

Anders ”Ankan” Johanssons Vanheden (först knappt igenkännbar utan skägg) brottas med att frigöra sig från sin pappa (Lennart Hjulström) och jobbet i hans radio- och tv-affär. David Sundins Harry (först knappt igenkännbar utan mustasch) och Hedda Stiernstedts energiknippe Doris är fosterföräldrar till en gigantisk skara barn.

Hela Jönssonligan bor i ett slags kollektiv i en läcker nedlagd fabrik på Stora Essingen. Övriga vill egentligen sluta med kupper, men blir övertalade av ”Sickan” när han fått en ny genial plan. Den innebär bland annat att man, med vissa andra skurkars inblandning, äventyrar statsskicket i Finland. Att republik kan bli monarki.
Filmen utspelas i nutid, men har en fräck retro-känsla, i stilen, musiken och en del annat.

Den har smarta kupper, vare sig de lyckas eller inte, och skojar friskt, kärleksfullt och lite vågat med vårt östra grannland.
Den har Reine Brynolfsson och Lena Olin i oväntade och kul biroller, Henric Holmberg som en slags Ingvar Kamprad-skurk, MyAnna Buring i en annan färgstark skurkroll och Marie Göranzon som Vanhedens mamma, som pratar härligt bred östgötska. Hon Guldbaggenominerades för bästa biroll.

Tomas Alfredsons film innehåller subtila blinkningar till gamla Jönssonligan-filmer, samtidigt som den är något helt nytt. Och mycket underhållande.

Filmen har premiär på juldagen på C More.

Publisert:

LÄS VIDARE