”Clara Sola” har flest chanser på Guldbaggegalan

Av:  TT

"Clara Sola", i regi av Nathalie Álvarez Meséns, har flest chanser på nästa års Guldbaggegalan. Arkivbild.
"Clara Sola", i regi av Nathalie Álvarez Meséns, har flest chanser på nästa års Guldbaggegalan. Arkivbild.

Debutfilmen ”Clara Sola” har flest chanser att ta hem en statyett på årets Guldbaggegala.

Filmen har totalt nio nomineringar.

Den svensk-costaricanska filmen ”Clara Sola” av fortsätter sitt framgångståg i filmvärlden. Regissören Nathalie Álvarez Meséns långfilmsdebut premiärvisades på Cannesfestivalen och har sedan dess valts som Costa Ricas Oscarsbidrag.

Nu står det klart att filmen har totalt nio chanser att ta hem en Guldbagge – bland annat i de tunga kategorierna bästa film, bästa regi och bästa manus.

Näst flest möjligheter att vinna Guldbaggar har ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” som har åtta nomineringar, däribland en nominering i kategorin bästa manliga huvudroll för Jonas Karlsson.

Ronnie Sandahls film ”Tigrar” är nominerad i fem kategorier.
Ronnie Sandahls film ”Tigrar” är nominerad i fem kategorier.

”Pleasure” har sju vinstchanser

En annan omtalad film med flera chanser på nästa års gala är Ninja Thybergs ”Pleasure” – med totalt sju nomineringar, bland annat för bästa film och bästa regi.

Ronnie Sandahls ”Tigrar”, om en 16-årig fotbollstalang som möter sportens mörka baksidor, har nominerats i fem kategorier – även den för bästa film och bästa regi.

I kategorin bästa film återfinns även ”Utvandrarna” – i regi av Erik Poppe samt dokumentärfilmen ”Världens vackraste pojke” – i regi av Kristina Lindström och Kristian Petri.

”Utvandrarna”, som ännu inte haft premiär, har chans på sju nomineringar.

Under pandemiåret 2020 ändrades reglerna för nomineringarna så att det inte har någon betydelse om filmerna har haft biopremiär eller enbart har visats på en strömningstjänst.

Elsa Öhrn och Mustapha Aarab spelar huvudrollerna i ”Vinterviken”.
Elsa Öhrn och Mustapha Aarab spelar huvudrollerna i ”Vinterviken”.

Netflixfilm nominerad

Det har möjliggjort att Netflixfilmen ”Vinterviken” har nominerats till Guldbaggegalan. Mustapha Aarab har chans att vinna bästa manliga huvudroll för sin insats som John-John, medan Magnus Krepper och Jonay Pineda Skallak kan vinna i kategorin bästa manliga biroll.

Programledare för Guldbaggegalan är Gina Dirawi. På presskonferensen får hon frågan vad hon ger för råd till sig själv innan hon går upp på scenen.

– Alltid bara att ta det väldigt lugnt. Det värsta som finns är att titta på någon som känns stressad, säger Gina Dirawi.

Galan hålls på Cirkus i Stockholm den 24 januari.

Publisert:

LÄS VIDARE