Sällsynt lyckad skådespelarprestation

Erik Enge lyser som fotbollstalang i ”Tigrar”

”Tigrar”
”Tigrar”

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Tigrar

Regi Ronnie Sandahl, med Erik Enge, Frida Gustavsson, Albert Enoch, Maurizio Lombardi, Liv Mjönes


FILMRECENSION Prisvinnande "Tigrar" är baserad på fotbollsspelaren Martin Bengtssons självbiografiska roman "I skuggan av San Siro", där han beskrev sportens fulare sidor. Ronnie Sandahl regisserar.

DRAMA Journalisten Ronnie Sandahl långfilmsdebuterade med "Svenskjävel" 2015,  skrev manus till "Borg" som kom två år senare, och ger med "Tigrar" sig på den biografiska idrottsgenren en andra gång. Här har han både skrivit och regisserat igen, baserat på fotbollsspelaren Martin Bengtssons roman "I skuggan av San Siro: från proffsdröm till mardröm". 

I den beskriver Bengtsson hur han som tonåring skrev på för Inter som ett av fotbollens stora framtidshopp 2003, men inte länge därefter försökte ta sitt liv. Sedan dess har han bytt fotboll mot författande och pratat öppet om psykisk ohälsa inom idrotten. Om stressen, pressen och fotbollens fulare sidor. 

I "Tigrar" spelas han av Erik Enge, och det man tittar på är en så lyckad kombination av personregi och skådespelarbegåvning att mötet med filmens mer etablerade skådespelare ibland skaver. De andra spelar, Enge är. 

Erik Enge i ”Tigrar”
Erik Enge i ”Tigrar”

Efter en lite knackig och övertydlig inledningsscen – där agenten drar en rolig historia och härmar ljudet av grisar som ska till slakt – kastas man in i vägning och mätning. Nya klubbens läkare kollar Martins fysiska skick, undersöker tänder och kropp och pratar över hans huvud som om han vore häst, slav eller köttstycke. Sedan, mötet med de andra talangerna och den hårda konkurrensen. Bollar, kalorier och ett inre mörker att hålla ordning på. Pengarna, bilarna och där någonstans på andra sidan klubben, en fin tjej som lägger in en snusprilla.  

Fotot, ljudet, musiken och Enges spel placerar en i Martins huvud, gör att man som publik känner kaoset, stressen och hans nervösa energi. Det är som om hans inre aldrig sover, som om det finns surrande batterier och blinkande lysrör under huden. Ryckningar i ögonen, flackande blick, pill på sårskorpor, hoppande ben. Det finns ingen glädje i hans spel, den finns någon annanstans. Man andas själv lättare när han sänker axlarna och ler. Det är en imponerande prestation, och när filmen tidigare i år vann priset för bästa film och bästa skådespelare på Göteborgs filmfestival var det helt välförtjänt.
”Tigrar” visas på bio.


SE OCKSÅ: Om du är sugen på mer fotboll på film och inte har sett dokumentären "Zidane: A 21st Century Portrait" från 2006: gör det!

VISSTE DU ATT... Ronnie Sandahl skrivit manus till kommande filmen om gymnasten Kerri Strug? Olivia Wilde regisserar.

Publisert:

LÄS VIDARE