Experterna: De vinner en Oscar 2017

Fjellborg, Hedmark, Andersson, Wejbro och Peterson om sina favoriter

Nu fördelas Oscarsstatyetterna bland Hollywoodstjärnorna.

Nöjesbladets experter siar utgången – och utser sina personliga favoriter i de största kategorierna.


Karolina Fjellborg:

Karolina Fjellborg (som leder den svenska sändningen av Oscarsgalan i Aftonbladet TV tillsammans med Olivia Svenson).
Karolina Fjellborg (som leder den svenska sändningen av Oscarsgalan i Aftonbladet TV tillsammans med Olivia Svenson).

# Bästa film

Här blir det ”La la land”, förmodar jag. Även om ”Moonlight” kan utmana. Själv skulle jag dock ha röstat på ”Hell or high water” eller ”Manchester by the Sea”.

# Bästa regi

De långa, skoningslösa krigsscenerna i Mel Gibsons ”Hacksaw Ridge” är fullkomligt överjävliga, på ett bra sätt. Enormt imponerande. Men jag tror att Damien Chazelle tar hem det här priset för ”La la land”.

# Bästa originalmanus

Här får kvällens huvudperson ”La la land” stå åt sidan, då manuset verkligen inte är en av den filmens styrkor. Jag tror och hoppas på ”Manchester by the Sea”, som är en så stark, finkalibrerad och vackert skriven skildring av bottenlös sorg.

# Bästa manus efter förlaga

”Moonlight” har många nomineringar, och lär plocka ett par vinster. Och den här tror jag blir en av dem.

# Bästa foto

Linus Sandgren, för ”La la land”. Känns som den allra troligaste svenskvinsten bland våra fyra nomineringar. Det urtjusiga fotot lyfter verkligen hela filmen.

# Bästa manliga huvudroll

Älskar Viggo Mortensen i ”Captain Fantastic” och Denzel Washington är urstark i ”Fences”, men jag kan inte se att någon av dem egentligen hotar ”Manchester by the Seas” Casey Affleck här. 

# Bästa manliga biroll

Allt pekar på Mahershala Ali. Även om Jeff Bridges också förtjänar den här för en lysande insats i ”Hell or high water”.

# Bästa kvinnliga huvudroll

För det första: Sandra Hüller borde ha varit nominerad för ”Min pappa Toni Erdmann”.

För det andra: Att Isabelle Huppert, som är fantastisk i ”Elle”, aldrig tidigare har varit nominerad är oerhört märkligt, då hon ju är en av giganterna. Och hon förtjänar verkligen den här för lång och elegant tjänst.

Men med det sagt: Jag tycker att Natalie Portman i ”Jackie” är den som glänser mest – men tror på Emma Stone för ”La la land”.

# Bästa kvinnliga biroll

Viola Davis för ”Fences”, ganska garanterat. Även om hon snarare borde ha varit nominerad i huvudrollskategorin.

# Bästa animerade film

”Vaiana” i min bok – men ”Zootropolis” vinner på sitt angelägna budskap om tolerans och mångfald.

# Bästa icke engelskspråkiga film

Förlåt Ove och alla inblandade men superoriginella tyska ”Min pappa Toni Erdmann” förtjänar det här priset mest. Har dock förstått att iranska ”The salesman” kan bli farlig.

# Bästa dokumentär

Sätter mina slantar på mastodontlånga ”O.J.: Made in America”.

# Bästa originalsång

Hoppas såklart på svensktakterna i ”Can’t stop the feeling!” från ”Trolls” – men tippar på någon av de två ”La la land”-sångerna. Troligtvis ”City of stars”.

# Bästa makeup och hårstyling

Att Eva von Bahr och Love Larson är nominerade för andra året i rad – förra året för ”Hundraåringen” och den här gången för ”En man som heter Ove” – betyder förhoppningsvis att de har stor chans på revansch. Men det känns som att vindarna blåser i riktning mot ”Star trek beyond”.

Michelle Williams och Casey Affleck i Manchester by the sea.
Michelle Williams och Casey Affleck i Manchester by the sea.

Stefan Hedmark:

Stefan Hedmark.
Stefan Hedmark.

# Film

En av de säkraste kategorierna. Hollywood älskar filmer om Hollywood, men underbara ”La la land” förtjänar att vinna av fler anledningar än bara det.

# Regi

Damien Chazelle, ”La la land”. Musiken, skådespelarna, det förförande fotot… allt gifter sig så fint tack vare hans säkra regi.

# Originalmanus

Kenneth Lonergan, ”Manchester by the Sea”. En vardagshistoria som balanserar humor och sorg på ett sätt som knockar en.

# Manus efter förlaga

Barry Jenkins, ”Moonlight”. Inte bara en förstklassig version av pjäsen som den är baserad på, utan Jenkins har tillfört personliga erfarenheter på ett gripande sätt.

# Foto

Skriv tacktalet nu, Linus Sandgren (”La la land”), om du inte redan har gjort det. För du kommer att vinna en Oscar.

# Manliga huvudroll

Svår kategori. Det står mellan Denzel Washington (”Fences”) och Casey Affleck (”Manchester by the Sea”). Washington har redan två Oscars hemma, men han är omtyckt och vann på Screen actors guild-galan, vilket brukar vara ett tecken på hur skådespelarkategorierna går på Oscarsgalan. Så jag tror på honom.

# Manliga biroll

Mahershala Ali, ”Moonlight”. Stark, minnesvärd liten insats som knarklangare med ett hjärta av guld.

# Kvinnliga huvudroll

Jag skulle rösta på Isabelle Huppert (”Elle”), men Emma Stone är suverän i ”La la land” och lär vinna.

# Kvinnliga biroll

Viola Davis, ”Fences”. En sådan där birollsinnehavare som alltid imponerar och nu är tiden kommen för en Oscar.

# Animerade film

”Zootropolis” lär vinna, även om den knappast är bättre än filmer som ”Vaiana” och ”Kubo och de två strängarna” – eller ”Hitta Doris” som inte ens fick en nominering. 

# Utländska film

”Ove”? Nej. ”Min pappa Toni Erdmann” är fortfarande med i leken, men Asghar Farhadis ”The salesman” kommer att vinna. Inte bara för dess kvaliteter, utan för att Trumps nu stoppade inreseförbud för många muslimer har gjort att det gått politik i den här kategorin.

# Dokumentär

Sju timmar långa ”O.J. Made in America” är Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus. En omtumlande historia om mord, ras och klass.

# Sång

”City of stars” är den mest minnesvärda av låtarna i ”La la land” och kommer att vinna, även om Justin Timberlakes ”Can’t stop the feeling” (från ”Trolls”) är kategorins största hit.

# Smink

”Ove” nu då? Nej. Här blir det nog ”Star trek beyond” i stället, där man skapade utseendet för hela 56 raser av utomjordingar.


”En man som heter Ove”.
”En man som heter Ove”.

Jan-Olov Andersson:

Jan-Olov Andersson.
Jan-Olov Andersson.

# Film

”La la land” är en livsbejakande hyllning till filmkonsten, fantasin, musiken, kärleken och Los Angeles. Allt utom vinst för den stora favoriten är en knallsensation.

# Regi

Damien Chazelle bör rimligtvis vinna då han har gjort den bästa filmen. Ser vi regijobbet som en fysisk prestation, vinner Mel Gibson för de kraftfulla krigsscenerna i ”Hacksaw Ridge”.

# Originalmanus

Tror på ”La la land”, men hoppas lite på ”Hell or high water”, väldigt smart modern västern om bröder som rånar banker de är skyldiga pengar.

# Manus efter förlaga

”Moonlight” bygger i och för sig på en pjäs som aldrig framförts, men det är en läckert konstruerad berättelse, i tre fristående kapitel som ändå hänger ihop.

# Foto

Här är allra största chansen till svensk vinst. Linus Sandgren har gjort ”La la land” till en slags färgexplosion, tveklöst en mycket bidragande orsak till att filmen blev så lyckad.

# Manliga huvudroll

Håller på Ryan Goslings mångfacetterade porträtt av jazzpianisten i ”La la land”, men tror Casey Afflecks grubblande, bittra och arga man i ”Manchester by the Sea” vinner.

# Manliga biroll

Michael Shannon i ”Nocturnal animals” är det personporträtt som grep mig mest, men jag tror Mahershala Ali i ”Moonlight” vinner. 

# Kvinnliga huvudroll

Emma Stone är ljuvlig som ung kvinna med skådespelardrömmar i ”La la land”. Men outsidern Isabelle Huppert i ”Elle” är en lika välförtjänt vinnare.

# Kvinnliga biroll

Alla de andra fyra vore välförtjänta vinnare, men filmbolaget har placerat huvudrollsinnehaverskan Viola Davis i ”Fences” i den här klassen. Där avgjordes alltihop.

# Animerade film

Bästa filmen, Pixars ”Hitta Doris”, är inte ens nominerad. Då borde ”Zootropolis” vinna.

# Utländska film

Står mellan två filmer. Asghar Faradis ”The salesman”, gripande, medmänsklig och kan få sympatiröster på grund av Donald Trumps bannlysning av iranier. Och ”En man som heter Ove”, snäppet bättre, mer publikfriande. Heja Sverige!

# Dokumentär

”13th”, Ava DuVernays film om det amerikanska fängelsesystemet och hur det är rasistiskt. Ligger rätt i tiden i årets gala, som är raka motsatsen till fjolårets #OscarsSoWhite.

# Sång

Hoppas och tror på någon av ”La la land”-låtarna. Svenskduon Max Martin/Shellback förtjänar verkligen inte att vinna för tjatiga ”Can’t stop the feeling”.

# Smink

Varför i hela friden skulle Oscarsjuryn ens nominera Eva von Bahr och Love Larsson för Rolf Lassgård-masken, om de inte hellre ville ge dem priset, än till färgglada rymdgubbar och serietidningspajaser?


Alex Hibbert och Mahershala Ali i "Moonlight."
Alex Hibbert och Mahershala Ali i "Moonlight."

Sandra Wejbro:

Sandra Wejbro.
Sandra Wejbro.

# Film

”La la land” är solklar storfavorit, men personligen var jag inte överförtjust trots att jag älskar gamla Hollywoodmusikaler som ”Singin’ in the rain” (den är snygg, men kärlekshistorien känns fattig). Jag håller alla tummar för ”Moonlight”, en poetisk, grym, romantisk berättelse om en pojke som växer upp med en missbrukande mamma i ett fattigt område i USA.

# Regi

Underbarnet Damien Chazelle (om man nu kan kalla en 32-åring det) gör en strålande snygg iscensättning av ”La la land”, visuellt sett ett mästerverk.

# Originalmanus

Mitt hjärta klappar lite extra för absurda dystopin ”The Lobster”, men den lär inte ha en chans. Tror Kenneth Lonergan och tragiska ”Manchester by the sea” tar hem denna kategori.

# Manus efter förlaga

Med ”Moonlight” har Barry Jenkins gjort en skicklig bearbetning av Tarell Alvin McCraneys teaterpjäs (så skicklig att den på Writers guild awards vann pris som bästa originalmanus).

# Foto

Linus Sandgren är Sveriges största Oscarshopp i år. Hans fantasifulla foto i ”La la land” lyfter filmen flera snäpp.

# Manliga huvudroll

Det såg länge ut som en säker vinst för Casey Affleck och hans tragiska, nedsläckta antihjälte i ”Manchester by the sea”, men Denzel Washington har på senare tid stigit fram som favorit. Jag tippar dock att Affleck tar hem det trots allt.

# Manliga biroll

Mahershala Ali lyser upp ”Moonlight” med sin karismatiska, komplexa knarklangare som blir en paradoxal beskyddare och fadersfigur när lille Chiron (Alex Hibbert) flyr sina deppiga hemförhållanden.

# Kvinnliga huvudroll

Jag skulle bli väldigt glad om Isabelle Huppert vann för sin starka, udda rollprestation i ”Elle”, men detta pris känns redan gjutet för charmiga (men i mina ögon tråkiga) Emma Stone.

# Kvinnliga biroll

Det är lite mer av en huvudroll än en biroll, så Viola Davis känns som den självklara vinnaren här. Naomie Harris hade gärna fått ta hem denna kategori om jag fick rösta.

# Animerade film

”Zootropolis” är en charmig djurfabel som tagit hem de flesta priser under galasäsongen.

# Utländska film

Ska man vara lite cynisk kan man säga att det politiska valet vore ”The Salesman”, det bästa ”Min pappa Toni Erdmann” och det populära ”En man som heter Ove”. Jag tror att Ove kan skrälla här.

# Dokumentär

”13th” av Ava DuVernay är en lysande arg och politisk anklagelseakt mot det amerikanska rättssystemet, medan ”OJ: Made in America” är ett sju timmar långt mästerverk. Jag tror det står mellan dem och att ”13th” drar det längsta strået.

# Sång

”City of stars” i ”La la land”. Max Martin och Shellback behöver nog inte öva på några tacktal.

# Smink

”En man som heter Ove” är den udda fågeln i denna kategori, men det mesta pekar mot att ”Star trek beyond” plockar denna.


”Fences” med Denzel Washington och Viola Davis.
”Fences” med Denzel Washington och Viola Davis.

Jens Peterson:

Jens Peterson.
Jens Peterson.

# Film

”La la land” borde bli galans stora vinnare. En bitterljuv musikalfilm som hyllar både Los Angeles och gamla tiders Hollywood. Även om allt inte är solsken sprider den leenden.

# Regi

Damien Chazelle för ”La la land”. Han visade unik tajming och musikkänsla med ”Whiplash” men det här är ett än mer vågat steg, skickligt genomfört hela vägen.

# Originalmanus

Kenneth Lonergan för ”Manchester by the sea”, som också är en av de starkaste nominerade filmerna. Om han inte vinner för regi borde det här vara hans.

# Manus efter förlaga

”Moonlight”. Bearbetningen är skriven av regissören Barry Jenkins som borde få den här statyn.

# Foto

Linus Sandgren för ”La la land”. Även om filmen inte tar hem alla sina nomineringar borde det här vara en vinnare. I Sverige fotade han bl a ”S.P.U.N.G” och ”Storm”.

# Manliga huvudroll

Denzel Washington för hans projekt ”Fences” ligger bra till i Hollwyood. Hans sjunde nominering, två vinster, och han är mer omtyckt än Casey Affleck som också är en värdig vinnare.

# Manliga biroll

Mahershala Ali för ”Moonlight ” där hans rollfigur gör ett minnesvärt intryck. Han är också bra i en annan Oscarfavorit, ”Dolda tillgångar”, som romantisk militär.

# Kvinnliga huvudroll

Emma Stone för ”La la land”. Hon har varit bra i flera filmer, och här imponerar hon med många färdigheter. Men visst vore det kul om Isabelle Huppert vann.

# Kvinnliga biroll

Viola Davies för ”Fences” eller Octavia Spencer för ”Dolda tillgångar”. Två skickliga veteraner som imponerat i många filmer. 

# Animerade film

”Zootropolis” ser ut att vara favorit hos amerikanarna och är bra. Liksom ”Vaiana” och ”Kubo och de två strängarna”. Överraskande att inte ”Hitta Doris” blev nominerad.

# Utländska film

Tror och hoppas ”En man som heter Ove”. En del ser ”Min pappa, Toni Erdmann” som favorit men det kan mycket väl bli iranska ”The salesman”.

# Dokumentär

”I am not your negro” är mycket bra, men ”O J: made in America” har också mycket positivt surr omkring sig.

# Sång

”City of stars” från ”La la land” eller ”How far I´ll go” från ”Vaiana”. Här tror jag ”La la land” är storfavorit, med två melodier bland de nominerade.

# Smink

Eva von Bahr och Love Larson för ”En man som heter Ove”. Nominerade för andra gången, och konkurrenterna ”Star trek beyond” och ”Suicide squad” är trista.


De är nominerade till Oscarsgalan 2017

Bästa film

Arrival

Fences

Hacksaw Ridge

Hell or high water

Dolda tillgångar

La la land

Lion

Manchester by the Sea

Manlig huvudroll

Casey Affleck

Andrew Garfield

Ryan Gosling

Viggo Mortensen

Denzel Washington

Bästa regi

Denis Villeneuve (Arrival)

Mel Gibson (Hacksaw Ridge)

Damien Chazelle (La La Land)

Kenneth Lonergan (Manchester By The Sea)

Barry Jenkins (Moonlight)

Bästa originalmanus:
“Hell or High Water”
“La La Land”
“The Lobster”
“Manchester by the Sea”
“20th Century Women”

Bästa manus efter förlaga:
“Arrival”
“Fences”
“Hidden Figures”
“Lion”
“Moonlight”

Kvinnlig huvudroll

Isabelle Huppert (Elle)

Ruth Negga (Loving)

Natalie Portman (Jackie)

Emma Stone (La La Land)

Meryl Streep (Florence Foster Jenkins)

Bästa manliga biroll

Mahershala Ali (Moonlight)

Jeff Bridges (Hell Or High Water)

Lucas Hedges (Manchester By The Sea)

Dev Patel (Lion)

Michael Shannon (Nocturnal Animals)

Bästa kvinnliga biroll

Viola Davis (Fences)

Naomie Harris (Moonlight)

Nicole Kidman (Lion)

Octavia Spencer (Hidden Figures)

Michelle Williams (Manchester By The Sea)

Bästa foto

Arrival

La La Land (Linus Sandgren)

Lion

Moonlight

Silence

Bästa dokumentär

Fire at Sea

I Am Not YOur Negro

Life, Animated

OJ: Made in America

13th

Bästa kortdokumentär

Extremis

4.1 Miles

Joe’s Violin

Watani: My Homeland

The White Helmets

Bästa film:

Arrival

Fences

Hacksaw Ridge

Hell or high water

Dolda tillgångar

La la land

Lion

Manchester by the Sea

Bästa kortfilm

Ennemis Entreniers

La Femme et le TGV

Silent Nights

Sing

Timecode

Bästa utländska film

Under sanden (Danmark)

En man som heter Ove (Sverige)

The salesman (Iran)

Tanna (Australien)

Min pappa Toni Erdmann (Österrike).

Bästa ljud

Arrival

Deepwater Horizon

Hacksaw Ridge

La La Land

Sulley

Bästa ljudmix

Arrival

Hacksaw Ridge

La La Land

Rogue One: A Star Wars Story

13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi

Bästa mask/smink:

En man som heter Ove

Star Trek Beyond

Suicide Squad

Bästa originalmusik

Jackie (Micachu)

La La Land (Justin Hurwitz)

Lion (Dustin O’Halloran, Hauschka)

Moonlight (Nicholas Britell)

Passengers (Thomas Newman)

Bästa originalsång

“Audition” (La La Land)

“”Can’t Stop the Feeling!” (Trolls)

“City of Stars” (La La Land)

“The Empty Chair” (Jim: The James Foley Story)

“How Far I’ll Go” (Moana)

Produktionsdesign

Arrival (Patrice Vermette)

Fantastic Beasts and Where to Find Them (Stuart Craig)

Hail Caesar

La La Land (Sandy Reynolds-Wasco, David Wasco)

Passengers (Guy Hendrix Dyas)

Bästa animerade film

Kubo and the Two Strings

Moana

My Life as a Zucchini

The Red Turtle

Zootopia

Publisert:

LÄS VIDARE