Fint och välgjort budgetäventyr i yttre rymden

”Ensamma i rymden”.
”Ensamma i rymden”.

FILMRECENSION I ”Ensamma i rymden” har bekanta sci-fi-inslag anpassats för barn och en liten budget använts på imponerande sätt.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Ensamma i rymden

Av Ted Kjellsson, med bl a Ella Rae Rappaport, Dante Fleischanderl, Aliette Opheim och Henrik Ståhl.


FAMILJE-SCI-FI Pedagogik, spänning, budskap och lite bondkomik rörs ihop ute i yttre rymden i "Ensamma i rymden". Ett välgjort science fiction-äventyr för familjepubliken, där bekanta inslag från genrens klassiker har anpassats för barn och en svensk och förhållandevis liten budget har använts på imponerande sätt för att skapa läckra varelser, effekter och miljöer.
Om storasystern Gladys (Ella Rae Rappaport) och lillebrodern Keaton (Dante Fleischanderl), som för många år sedan lämnade den döende planeten Jorden för att färdas på rymdskeppet Svea mot planeten Vial. Deras mamma Speedy (Aliette Opheim) har – av anledningar som blir klara först längre fram i filmen – lämnat dem ensamma, med bara en artificiellt intelligent (och ganska irriterande) japansk färddator som sällskap och till synes ganska dåliga utsikter för att faktiskt komma fram till sitt mål.

Nu får de plötsligt sällskap av den underliga utomjordingen Vojajer (spelad av Henrik Ståhl, som har skrivit manus tillsammans med regissören Ted Kjellsson, såväl som pjäsen som filmen bygger på), och de tre blir vänner. Men kommer Vojajer i fred – och kommer han ensam?
Ett stabilt hantverk, utan några nya stora idéer, men med ett aktuellt tema och fin känsla för sin genre.


”Ensamma i rymden” har biopremiär den 21 september.

Publisert:

LÄS VIDARE