Hon är störst – i USA & Sverige

Av: Joni Nykänen, Magnus Sundholm

Publicerad:
Uppdaterad:

Noomi Rapaces ”Sherlock Holmes” ligger etta på ländernas biolistor

1 av 3 | Foto: SCANPIX
Noomi Rapace.

stockholm/Hollywood. Noomi Rapaces framgångar fortsätter.

En vecka efter premiären toppar nya ”Sherlock Holmes”-filmen biolistorna i både Sverige och USA.

– Allt skedde så snabbt, säger hon till Nöjesbladet.

Guy Ritchies ”Sherlock Holmes – a game of shadows” spelar in stora pengar både i USA och Sverige. I USA drog filmen in omkring 289 miljoner kronor under de inledande dagarna efter premiären.

I Sverige petar ”Sherlock Holmes”-uppföljaren ner ”Simon och ekarna” från biotoppens förstaplats.

I och med succén med ”Sherlock Holmes”, där hon gör en stor roll, når den internationella framgångssagan Noomi Rapaces nya höjder.

”Kändes lågbudget”

Efter de svenska ”Millennium”-filmerna i Sverige har hon kommit långt.

– Jag trodde att det skulle vara en mycket större skillnad. Jag var rätt förvånad över att ”Sherlock Holmes” kändes som en liten lågbudgetfilm eftersom allt var så intensivt med en liten grupp bestående av mig, Robert [Downey, Jr], Jude [Law], Susan – Roberts fru – två producenter och Guy Ritchie, säger Noomi Rapace.

”Min figur är hjärtat”

Möjligen har hon fortfarande det stora kraftprovet framför sig i Ridley Scotts rymdthriller ”Prometheus”, där Rapaces roll är betydligt mer bärande jämfört med i ”Sherlock Holmes”.

– Jag känner att min rollfigur är ”Prometheus” hjärta. Man får följa henne, och hur hon förändras. I filmens mitt händer saker och hon förvandlas till en krigare, säger hon till sajten Collider.

Dragkamp

I samma veva som ”Sherlock Holmes” nådde de amerikanska biograferna hade den fjärde ”Mission: impossible”-filmen smygpremiär. Det innebär att Noomi Rapace befinner sig i en dragkamp om biomiljonerna mot sin gamla ”Millennium”-kollega Michael Nyqvist, som spelar kärnvapengalen skurk mot Tom Cruise.

Publicerad: