Kodjo om skämtet: ”Det hade blivit ramaskri på Oscarsgalan”

Publicerad:
Uppdaterad:

FILM

TV: Här är skämtet alla pratar om

Sissela Kyle skämtade om hans namn och ursprung.

– Hade det hänt på Oscarsgalan eller Golden Globe hade det blivit ramaskri, säger Kodjo Akolor till Nöjesbladet.

Kodjo Akolor, 32, komiker och programledare i ”Morgonpasset” i P3, hörde själv inte Sissela Kyles presentation av honom på Guldbaggegalan i går när han skulle presentera vinnaren i bästa utländska film.

– Det finns en värld utanför Sverige också. Nu blir det färgfilm. Kodjo Akolor, sa Sissela Kyle.

Men när han hört den i efterhand är han inte speciellt förvånad.

– Jag har växt upp med det här och avsevärt mycket värre. Jag är inte förvånad att det händer och det är väl det som är problemet, säger han.

Han menar att reaktionerna hade sett annorlunda ut om det hänt under en gala i USA.

– Hade det hänt på Oscarsgalan eller Golden Globe hade det blivit ramaskri. Men i Sverige funkar det inte så. Och jag tror personligen inte att Sissela menade något illa med det överhuvudtaget. Jag tror bara att hon inte tänkte så långt att det skulle kunna uppfattas på fel sätt, säger han.

Svensk film – verklighetsfrånkopplad

I stället attackerar han filmbranschen. Det är där det stora problemet finns enligt honom.

– Svensk film är så extremt monokrom, om jag ska vara helt ärlig så har jag inte sett någon svensk film i år. Varför gör man det så verklighetsfrånkopplat? Förutom Monica Z som utspelar sig på 60-talet, det är fine, det ska inte vara någon mångfald där. Men i allt annat så är det ju inte det. Jag tror aldrig att svensk film får något hederspris för att man drar kampen vidare för att visa Sverige som det ser ut i dag, säger han.

Han tror inte ens tanken fanns att presentationen av honom skulle missförstås.

– Jag är inte förvånad. Det är en liten sluten värld. Där finns det inte något mångfaldstänk och hur saker och ting kan uppfattas av en minoritet för minoriteten finns inte representerad överhuvudtaget, säger han.

LÄS OCKSÅ: Sissela Kyles förklaring: En ordvits

Publicerad: