Alba August: ’Ville känna mig behövd’

FILM

Kraven nära att knäcka Alba August, 20

1 av 4 | Foto: Alba August spelar tillsammans med Valter Skarsgård och Happy Jankell i "IRL".

Hon gick in för att bli bäst.

Skådespeleriet höll på att knäcka Alba August redan innan karriären tagit fart.

– Jag ville känna mig behövd, säger hon.

Skådespelerskan Alba Augusts, 20, verklighet ser helt annorlunda ut än karaktären Agnes i bioaktuella ”IRL”. Agnes är gränslös och osympatisk. Alba däremot vill ha kontroll - och människor i sitt liv.

Men det krävde en flytt 61 mil söderut för att inse det.

– Nu har jag lärt mig att behöva andra människor. Jag kom in i ett mönster i höstas när jag bodde i Stockholm där jag var väldigt stressad och otrygg i mig själv. Jag ville inte ha med någon att göra, men nu vill jag behöva andra, säger hon.

Alba August, som är dotter till skådespelerskan Pernilla August, 55, och regissören Bille August, 64, bor sedan drygt ett år i ett kollektiv i Malmö. Där har hon mognat och kommit till insikten att allt inte längre ”spel­ar sådan stor jävla roll”. Men innan såg det annorlunda ut.

Saknade det roliga

– Jag gick in med inställningen att skulle jag bli skådis skulle jag bli bäst. Och det är ett dåligt utgångsläge att börja från, mycket för att det är omöjligt, säger hon.

– Jag insåg att jag inte kunde hålla på med skådespeleriet och bara fokusera på prestationen, för då knäcker man.

Var det nära att knäcka dig?

– Absolut. Ibland kommer man till ett läge när man inte orkar försöka vara bra hela tiden och man orkar inte känna sig dålig. Men det är i det läget, när man håller på att knäcka sig själv, som man vaknar upp och bara ”vänta, det ska vara roligt också”.

”Ingen skön känsla”

– Det är ingen skön känsla att känna att man måste slå sig fram hela tiden. Jag ville känna mig behövd.

Nu är skådespelandet roligt – och Alba August är beredd att visa exakt hur bra hon är. Inte minst genom "IRL".

– Det är det här jag känner att jag är bra på och har behov av att uttrycka mig genom. Jag är jättelockad av den här världen och Agnes var en väldigt befriande roll att spela.

”Har begåvade föräldrar”

Alba om karaktären Agnes:

– Hon är väldigt gränslös och kan inte stoppa sig själv. Det var rätt skönt att spela en sådan okontrollerad roll, men också jättesvårt för att det krävs så mycket energi.

Alba om sina föräldrar:

– Jag har väldigt begåvade föräldrar som jag kan vara stolt över, och det är klart att det lägger en extra press. När jag började hålla på med teater sa alla ”nu ska du bli som mamma” och jag bara ”det ska jag fan inte”. Nu när jag provat att filma känner jag lite skit­samma. Jag tycker att det här är askul, så jag skiter i vad andra säger.