von Trier: Allt går åt helvete

• Stjärnregissören bannlyst från festivalen • Berättar om sin pappas nazistiska familj • Stellan om festivalledningen: Ryggradslöst

CANNES. Skandalen kring Lars von Trier på Cannes-festivalen bara växer.

I går blev han kallad ”persona non grata” av festivalen och bannlyst från festivalpalatset.

– Det är ovärdigt festivalledningen, det visar en brist på ryggrad som inte är klokt, säger Stellan Skarsgård, en av stjärnorna i von Triers film ”Melancholia”.

Det var dagen efter den stora skandalen. Den när den 55-årige danske regissören efter världspremiären av ”Melancholia” gjorde skandal genom att på presskonferensen grovt skämta om porr, nazister, judar, förintelsen och Susanne Bier.

På onsdagskvällen tvingade festivalledningen sedan von Trier att be om ursäkt. Och förklarade att de tog djupt avstånd från alla försök att använda festivalen som plattform för sådana dumheter som von Trier ägnat sig åt.

Och det skulle bara bli värre.

Festen ställdes in

Men när Nöjesbladet träffade Stellan Skarsgård i går förmiddag, har han åtminstone en god nyhet:

– Det var inga protester på galavisningen, tvärtom var det stående ovationer, minst lika mycket som när vi var här med ”Breaking the waves” för femton år sedan, säger han.

Men någon middag och efterfest blev det aldrig för att fira det positiva mottagandet av ”Melancholia”.

– Jag hörde att sponsorerna hoppade av på grund av Lars uttalanden, säger Stellan.

Andra källor hävdade att restaurangen Nikki Beachs ägare och personal vägrade ha festen, av samma skäl.

Filmbolaget Zentropas grundare Peter Aalbæk Jensen tog alltihop på sedvanligt skämtsamt sätt:

– Där sparade filmbolaget en jäkla massa pengar. Hungriga människor kan väl köpa en korv ute på La Croisette.

Senare i går sa han:

– Det var tur jag inte var på presskonferensen, då hade jag kastat saker på von Trier, detta är det värsta ”stunt” han gjort under våra 23 år tillsammans.

”Det blev fel”

I går eftermiddag gjorde Lars von Trier intervjuer vid lyxhotellet där han bor, Le Mas Candilles i Mougins, sju kilometer norr om Cannes.

Allt blev försenat. Pr-kvinnorna verkade stirriga. Lars von Trier vankade omkring för sig själv. Han hade då precis fått chockbeskedet: festivalen har bannlyst honom.

Men när von Trier strax efteråt slår sig ner hos journalisterna är han sitt vanliga skämtsamma jag.

– Alla som vill slå mig på käften är välkomna, jag förtjänar det antagligen, säger han.

– Nu är jag den första personen som blir ”persona non grata” på festivalen, jag är väldigt stolt över det.

Hur känns det just nu?

– Som att allt går åt helvete. Men jag tycker att vi ska skratta längs vägen. Och helvetet, just nu ser det ut som festivalpalatset i Cannes.

Han är inte stolt över sitt uppträdande på presskonferensen.

– Jag tycker om att provocera och jag har alltid en mening med det, men det blev fel den här gången. Det var totalidiotiskt och jag är ledsen för att jag sårat folk.

Journalist blir galen

Han vill dock gärna förtydliga saker kring skämten om judar, nazister och Adolf Hitler.

Han berättar hur han växte upp med en pappa som var jude. Hur han rotat i sitt judiska arv. Besökt koncentrationslägren i Polen. Sedan, på mammans dödsbädd, avslöjade hon att han egentligen hade en annan biologisk far. En tysk, vars familj hade ett nazistiskt förflutet.

Detta har det skrivits om i danska medier. Men för den internationella pressen blev de lite nonchalanta skämten om att gå från att vara jude till nazist därför tämligen obegripliga och osmakliga.

Sedan är det ju som om Lars von Trier inte kan låta bli att retas. En fransk journalist blir som galen när von Trier, med tanke på att vi är i Frankrike, hävdar att fransmännens utrotningar av judar också var hemsk. Och han säger ännu en gång att han hatar ”pain-in-the-ass-nationen Israels politik”.

Får inte hämta priset

Det var efter ett möte i går förmiddag som festivalledningen i ännu mer kraftfulla ordalag tog avstånd från von Triers uttalanden och förklarade honom ”persona non grata” med omedelbar verkan.

Det ryktas att en orsak ska vara krav från festivalens sponsorer.

Vad som nu gäller är att ”Melancholia” fortfarande är kvar i tävlingen om Guldpalmen och andra priser. Fast vinner den, får någon annan från filmen hämta priset. Lars von Trier är bannlyst i festivalpalatset.

Det är osäkert, men verkar som om von Trier bara är bannlyst i år, inte för all framtid.

Regissören tänker stanna i Mougins och fullfölja de intervjuåtaganden han har. Han vill fortsätta göra pr för filmen.

Och egentligen gillar han ju Cannes-festivalen.

– De har stöttat mig från första början och varit ett skyltfönster för mina filmer. Gilles Jacob (festivalchefen) är en nära vän, han är besviken och väldigt, väldigt arg på mig.

”Borde dämpa”

Stellan.
Stellan.

Stellan Skarsgård står upp för Lars von Trier. Han berättar att han i onsdags hade gnuggat händerna av förtjusning inför sin fru Megan inför presskonferensen, för att just de med Lars von Trier brukar vara så roliga. Nu tycker Stellan det är tragiskt att de ord som av de flesta på plats uppfattades som skämt (om än kanske dåliga sådana), får ett annat värde i tryck.

– Festivalledningen borde väl dämpa detta, i stället för tvärtom, säger Stellan.

Han åt middag med von Trier i går, innan han i dag återvänder till Stockholm.

Man skulle gärna vilja ha varit en fluga på väggen och hört vad Lars von Trier tycker, egentligen, om en av filmfestivalens största skandaler genom tiderna ...

Publisert: