De leker kull – men var är skratten?

Full fart men det här är ingen ny ”Baksmällan”

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Tag

Regi Jeff Tomsic, med Ed Helms, Jeremy Renner, Jon Hamm, Jake Johnson.


FILMRECENSION. Det spelar ingen roll om du är pundare eller chef på ett stort, multinationellt företag.

När det är dags för årets omgång av ”kull” är det bara att släppa allt och börja jaga.

KOMEDI. 2013 publicerades en artikel i Wall Street Journal om ett kompisgäng som lekte kull (eller "datten" som det hette i min barndoms Blekinge) när de var barn och sedan tog leken till nya nivåer.

Det här har pågått i tre decennier – under en månad om året går man inte säker för sina gamla kompisar som kan dyka upp var som helst, när som helst.

Efter artikeln sålde kompisgänget filmrättigheterna och här har vi fått en stunds förströelse för ungefär samma publik som älskade "Baksmällan" och liknande filmer. Det är vuxna män som bejakar sina inre barn och lever rövare.

Visst får några kvinnor vara del av det roliga den här gången, inklusive Isla Fisher som Ed Helms övertända fru, men det är mest för syns skull. Annabelle Wallis spelar en journalist som hänger med på äventyret, men det är inte ofta hon tillåts få ha en replik. Hennes roll är helt överflödig.

Storyn går mest ut på att kompisgänget försöker få tag i Jeremy Renners karaktär, en mästare på kull som aldrig "fångats" hittills. Han har nog kul i rollen, så pass kul att han bröt ena handleden under ett av inspelningens många stunt.

Syftet med filmen är att säga något fint om vänskap. Fler skratt under alla jakter hade onekligen lyft den.

”Tag” har biopremiär i morgon onsdag.

Publisert:

LÄS VIDARE