Film

– Nyqvist ska spela Palme

Av: 

Fredrik Virtanen

Ninna Prage

FILM

Mankell klar med ny pjäs

LIKA SOM BÄR Henning Mankell är säker på sin sak: Michael Nyqvist ska ha rollen som Olof Palme. ”Titta på Micke så ser du att han faktiskt är lik honom”, säger Mankell.
LIKA SOM BÄR Henning Mankell är säker på sin sak: Michael Nyqvist ska ha rollen som Olof Palme. ”Titta på Micke så ser du att han faktiskt är lik honom”, säger Mankell.

Henning Mankell har skrivit en teaterpjäs om Sveriges mest kände statsminister.

Och han har huvudrollen klar för sig.

– Micke Nyqvist ska spela Palme, säger succéförfattaren.

Henning Mankell.

Föreställningen har fått titeln ”Politik” och är enligt Henning Mankell, 62, den första pjäs som skrivits om Olof Palme.

För Aftonbladet berättar författaren, som är mest känd för sina deckare om kriminalkommissarie Kurt Wallander, att han just har blivit färdig med manuset.

Börjar på ubåt

– Tanken föddes när jag skrev ”Den orolige mannen” som handlar om ubåtskränkningarna. Pjäsen börjar på en ubåt, sedan går den framåt i tiden till efter det att Palme är död, säger han.

Var föreställningen kommer att sättas upp är ännu inte klart. Men om Henning Mankell får som han vill blir det en av Sveriges flitigaste skådespelare som gör rollen som den socialdemokratiske politikern.

– Vi håller på nu och bestämmer på vilken teater den ska spelas men oavsett vilken det blir så vågar jag säga att Micke Nyqvist ska spela Palme. Titta på Micke så ser du att han faktiskt är lik honom, säger han.

Michael Nyqvist, 49, vill dock inte säga något när Nöjesbladet konfronterar honom med uppgiften. Han är just nu aktuell i Charlotte Brontë-pjäsen ”Jane Eyre” på Dramaten i Stockholm.

Serie om Bergman

Premiärdatum för ”Politik” är inte spikat. Henning Mankell jobbar även på en dramaserie om sin världsberömde svärfar, den avlidne regissören Ingmar Bergman.

ANNONS

Hitta dina favoriter bland hundratusentals ljudböcker - prova Nextory gratis i 30 dagar!

Extern länk från Nextory

Gå till kampanjen

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Film